Kassako är nog det ordet jag tänker på men ”utdelningsko” är nog inget dumt ord. En sådan ko som alltid har kapaciteten att pumpa ut ny utdelning till oss investerare. Allt vi behöver göra är att äga dessa och vänta på den automatiska mjölken en eller flera gånger varje år.

Det där var nog min sämsta jämförelse jag någonsin gjort här på bloggen men den bjuder jag på 🤗

Nåväl. Nu har i alla fall analytikerna sett in i sina spåkulor och förutspått vilka bolag som nästa år kommer ha högst direktavkastning bland bolagen i OMXS30.

 

Märk väl! I tabellen nedan finns enbart 29 bolag. Atlas Copco A och B ingår nämligen bägge i OMXS30 men här finns bara ett Atlas.

= akter som jag själv har i min portfölj

Bolag

Direktavkastning (%)

Volvo 8,9
Handelsbanken 7,9
Swedbank 6,9
SEB 6,4
Tele2 6,4
Nordea 6,2
Telia 5,8
Boliden 5,3
H&M 4,6
Electrolux 4,1
Skanska 3,7
SKF 3,5
Astra Zeneca 2,6
Swedish Match 2,6
Autoliv 2,5
ABB 2,4
Essity 2,4
Ericsson 2,3
Sandvik 2,2
Alfa Laval 1,7
Investor 1,7
Assa Abloy 1,5
SCA 1,5
Atlas Copco 1,3
Evolution 1,1
Kinnevik 1
Getinge 0,8
Hexagon 0,8
Sinch 0

 

Volvo etta

Skulle Volvo nöja sig med att matcha utdelningen som man gav i år så blir framåtblickande direktavkastning 7,5%. Här tror analytikerna på något högre med andra ord och det här kan bli en rejäl utdelningspjäs även nästa år.

”Det här året är klappat och klart och blir ju ett ganska bra år för Volvo. Så länge inte konjunkturläget skulle försämras dramatiskt kommer de att dunka ut 15 spänn till”, säger Hampus Engellau, fordonsanalytiker på Handelsbanken.

Jag har många gånger tänkt köpa på mig Volvo men det har inte blivit av helt enkelt.  Hitintills har jag enbart ägt bolaget via Industrivärden men i ärlighetens namn skulle jag nog hellre äga Volvo enskilt utifrån mitt senaste resonemang om Industrivärden.

 

H&M då?

Vi fick vänta länge på H&M’s utdelningsbesked i år men till slut kom ändå en extrautdelning på 6,5 kr/aktie.

Nu har analytikerna höjt ribban något och tror att bolaget kommer dela ut ca 7,5 kr nästa år. Det här är fortfarande en bra bit från de 9,75 kr man delade ut tidigare innan allt körde ihop sig.

Vad H&M nu borde göra är att hålla igen på utdelningen lite och investera i sin växande online-verksamhet i stället. Det här kommer gynna oss investerare på något längre sikt.

 

Bankerna i topp

Föga förvånande ser vi bankerna i topp med en mycket fin direktavkastning om vi ska lita på prognosen. Idag äger jag enbart Handelsbanken men har tidigare ägt även SEB och Swedbank.

Nu har Finansinspektionen inget kopplat grepp om hur mycket bankerna får dela ut så det är öppen väg för dem om inte pandemin tar ny fart.

Jag har tidigare sagt att det kanske är helt rätt att köpa på sig extra i banksektorn nu. Höjs räntan så är banker bra att äga.

 

Ett ord om Swedish Match

I år delade Swedish Match ut 1,5 kr/aktie. Kikar vi på vad analytikerna tror om direktavkastningen så innebär det att man kommer dela ut drygt 1,8 kr per aktie, vilket verkligen inte känns orimligt.

Här ska vi också komma ihåg att bolaget använder mycket av sin vinst till att köpa tillbaka egna aktier.

Här kan du läsa varför jag äger Swedish Match

Swedish Match totalavkastning

 

 

7
0
Kommentera gärna :)x
()
x