OMXS30 är troligtvis vårt mest välkända och omtalade index här i Sverige. Det här är de 30 mest omsatta bolagen på Stockholmsbörsen, men få vet vad det faktiskt innebär.  Vad innehåller egentligen OMXS30 2021?

 

Vilka bolag ingår i OMXS30?

Här är alla 30 bolag som ingår i OMXS30. Tänk på att det funnits stunder då det t.ex. ingått 31 bolag i det här indexet. Senast var det SCA som gjorde en avknoppning av Essity som var orsaken till detta.

Bolag
ABB Ltd
Alfa Laval
ASSA ABLOY B
AstraZeneca
Atlas Copco A
Atlas Copco B
Autoliv SDB
Boliden
Electrolux B
Ericsson B
Essity B
Evolution
Getinge B
Hennes & Mauritz B
Hexagon B
Investor B
Kinnevik B
Nordea Bank Abp
Sandvik
SCA B
SEB A
Sinch
Skanska B
SKF B
Sv. Handelsbanken A
Swedbank A
Swedish Match
Tele2 B
Telia Company
Volvo B

 

 

Vilka bolag hamnar i OMXS30?

OMXS30 står för OMX Stockholm 30. Här får ni reda på varför det heter OMX.

Det många tror är att det här är de 30 största bolagen på Stockholmsbörsen, men riktigt så kan man inte säga. OMXS30 utgör de 30 mest omsatta bolagen, alltså de som är mest handlade.

OMXS30 är då ett mått att mäta kursutvecklingen där utvecklingen på alla dessa 30 tas i hänsyn. Det här indexet har funnits på Stockholmsbörsen sedan 1986 och mättes då till 125 punkter. Nyligen passerade OMXS30 2000 punkter.

Men… det är inte så att en aktie som omsätts sjukt mycket idag automatiskt kickas in i detta index. Beslut om vilka aktier som ska ingå baseras på omsättningen under en halvårsperiod. Det finns också något som kallas för tröghetsregel. Luddigt beskrivet så krävs det att en icke inkluderad OMXS30 aktie måste rankas bland de 15 mest omsatta för att inkluderas. På samma vis måste en redan inkluderad aktie falla utanför topp 45 för att halka ut. Dock finns det mycket mer regler kring detta och det här är den enkla förklaringen.

 

Två saker att komma ihåg

OMXS30 tar inte i hänsyn återinvesterad utdelning. Vill du jämföra med ett sådant index kan du använda OMXS30 GI i stället.

 

En annan sak att komma ihåg är då att du inte kan ta en ögonblicksbild på de mest omsatta aktierna här och nu. Avanza har en aktielista som är grym. Där du kan göra magiska filtreringar. Där ser vi t.ex. att SBB är mest omsatt idag men SBB ingår inte i OMXS30. Inget fastighetsbolag ingår där.

För data i tabellen ovan har jag i stället använt mig av SEB som källa

 

 

5
0
Kommentera gärna :)x
()
x