Det går fort nu, och det händer grejer. Till höger och vänster rapporterar nu bolag om förändringar i sin verksamhet och den som säger att det är lugnt där ute har troligtvis nerver av stål. Det senaste som berör mig extra mycket är att H&M nu ställer in sin utdelning, ett besked som givetvis kommer påverkar mitt utdelningsresultat för 2020.

16 miljarder kronor. Så stor är summan som H&M skulle delat ut i år men som nu styrelsen givit förslag om att dra tillbaka. Troligtvis kommer det här förslaget klubbas igenom på årsstämman. Här skulle jag vilja dra min klassiska bild “Och det är väldigt mycket pengar…”, men vi skippar den idag.

I dagsläget är 3 441 av koncernens 5 062 butiker stängda och efterfrågan är dämpad på de marknader som fortfarande är öppna vilket hittills har påverkat marsförsäljningen mycket negativt., skriver H&M i sitt pressmeddelande

H&M skriver vidare att tiotusentals medarbetare kan komma att påverkas samt att en dialog kring tillfälliga permitteringar har inletts. De anställda på H&M är långt ifrån säkra.

”Sedan vi i styrelsen lämnade vårt ursprungliga utdelningsförslag i januari har marknadsläget drastiskt förändrats. Mot bakgrund av rådande situation och osäkerhet om marknadsutvecklingen har styrelsen idag beslutat att dra tillbaka det tidigare utdelningsförslaget om 9:75 kr per aktie, totalt drygt 16 miljarder kronor, och istället föreslå årsstämman 2020 att det inte blir någon utdelning. Jag är övertygad om att det här är det bästa att göra i detta läge för att ytterligare förstärka företagets redan starka finansiella ställning och därigenom säkerställa vår handlingsfrihet framöver,” säger Stefan Persson, styrelseordförande.

Stefan Persson. Styrelseordförande H&M

 

Så… nog om detta. Vad gör man då i ett sånt här läge?

Sänkta utdelningar är aldrig roligt, det tror jag du kan hålla med om. I H&Ms fall är det kanske extra tråkigt. Bolaget har aldrig sänkt utdelningen på 43 år och jag skulle därigenom säga att H&M kanske visat sig vara en av Sveriges mest stabila utdelare.

Tänk på att den här grafen inte är justerad för aktiesplittar

 

En annan sak som är tråkig är givetvis att H&M för första gången på länge hade täckning för sin utdelning. Det gick bra! Vinsten var större än utdelningen och det såg verkligen ljust ut.

H&M gör allt de kan för att hantera den här situationen på bästa sätt. En nollad utdelning är kanske det enda rätta för att stabilisera situationen. Vad som blir kvar av H&M efter detta vet jag inte och det är självklart svårt att svara på.

En teori jag har är att H&M nu efter detta kan ta tillfället i akt att slopa de mindre lönsamma butikerna, precis som man börjat med under senare år. Dessutom kan man fokusera mer på online, ett område som fortfarande är starkt växande.

Troligtvis blir inte utdelningen 9,75 kr nästa år. Jag tror att Corona-effekten kommer att tackla bolaget allt för hårt. Samtidigt kan man som investerare säkert åtnjuta en fin organisk utdelningstillväxt även framgent i bolaget. Köper du fler aktier under tiden som utdelningen höjs kommer det ge en fin effekt.

Jag är inte beredd att slänga iväg mina aktier till den här nivån. Då behåller jag dem hellre. Har dock annat som jag vill investera i just nu där Svolder är en het kandidat.

I det här läget får jag tyvärr ta avsteg från min regel att enbart äga bolag med utdelning. Den helt sjuka situationen vi befinner oss i gör att jag tagit det beslutet.

 

0 0 vote
Article Rating
34
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x