Den här frågan är lite intressant då den tar upp en taktik som du säkert någon gång funderat över: är det värt att köpa innan utdelningssäsongen och sedan sälja efter det att du faktiskt erhållit utdelningen?

Fråga

Jag är sugen på att gå över som utdelningsjägare istället för att spara i fonder. Jag har förstått att högsäsongen för utdelningar nästan är över… Bör jag vänta med att sätta mina pengar i utdelningsaktier eller är det bara o köra oavsett tidpunkt på året?

 

Svar

Det korta och enkla svaret som jag själv har att ge är Nej, du bör inte köpa innan en utdelning och sälja efter. Självklart kanske det finns de som kör den här strategin, men jag är inte en av dem.

Som jag tjatat om många gånger så finns det en tanke med att köra en buy-and-hold i stabila utdelningsbolag som presterar år efter år. Den tanken stavas UTDELNINGSTILLVÄXT.

Ett exempel är om du köpte fastighetsbolaget Castellum år 1999. Då fick du en utdelning per aktie på 0,76 kr och aktiens pris var då ca 18 kr. Idag (2019) är utdelningen uppe i 6,1 kr och Castellum har haft en årlig utdelningstillväxt på 12,5% årligen sedan dess.

Det är inte svårt att inse att de aktier du köpte i Castellum 1999 fortfarande är samma aktier men att dessa i stället genererar 6,1 kr/år i stället för 0,76 kr/ år.

Bolag som dessa har dessutom en otrolig kurstillväxt då vinsten hela tiden tenderar att öka. Köper och säljer du inför utdelningen går du miste om detta.

Källa: kronantillmiljonen.se

 

Köpa och sälja vid X-dag

X-dagen för ett bolag är den dag då aktien handlas utan rätt till utdelning. Säljer du aktier den här dagen så kommer du ändå få utdelningen några veckor efteråt. På samma vis får du ingen utdelning om du köper aktier vid x-dagen.

Det skulle finnas en tanke att köpa dagen innan x-dagen och sedan sälja dagen efter (på x-dagen). Det funkar tyvärr inte så i och med att aktiekursen tenderar att falla med samma belopp som utdelningen vid x-dagen, allt annat lika. På så vis blir det ett litet nollsummespel.

Sedan har jag också nämnt att jag tycker att kurserna efter x-dagen relativt snabbt brukar hitta tillbaka men så är det givetvis inte alltid. Marknaden (mr. market) är helt opålitlig och det enda du själv kan lite på är dig själv.

Därför är mitt tips att titta på bolaget i fråga. Kika på historik kring hur bra bolaget presterat i dåliga tider och fundera över vad som kan föra dem framåt i framtiden.

Sedan gifter du dig med bolagen men ser till att alltid skriva äktenskapsförord. Efter det är det bara att låta giftermålet ligga och ticka in pengar.

 

Det finns säkert många som funderat över detta och som har fler tankar om att köpa inför utdelningen. Jag är alltid glad att få kommentarer 🙂

13
0
Kommentera gärna :)x
()
x