Det här är en liten uppföljning av det inlägg jag skrev kring Handelsbankens utdelning av Industrivärden. I stället för faktiska pengar väljer man nämligen att dela ut aktier i Industrivärden och det här har nu öppnat upp för mycket kritik. Jag själv börjar ifrågasätta beslutet som inte gynnar mig som investerare.

För er som inte läst mitt senaste inlägg om nyheten så finns den här. Det här blir inlägg 2/2 i historian men sedan blir det inget mer.

 

Till att börja medd

…har vi Andreas Håkansson, analytiker Danske Bank, som är skeptisk kring detta:

”Pengamässigt så är det i linje med förväntningarna men däremot är jag förvånad över att utdelningen kommer via aktier i ett annat bolag och inte i kontanter. Hade man velat äga Industrivärdenaktier så hade man redan ägt dem”, säger Danske Banks analytiker Andreas Håkansson till Di.

Och lite så är det väl. Jag har själv tyckt att Industrivärden är ett intressant investmentbolag och därför ägt dem länge. Å andra sidan kan du ju bara sälja dina aktier du får i Industrivärden nu med denna extrautdelning och investera pengarna någon annanstans. Sedan kom jag att tänka på courtaget som blir vid försäljning av aktier, vilket jag antar tillkommer även här.

För jag antar att det tillkommer courtage nu när jag säljer dessa. Har jag missat något får du gärna kommentera nedan!

Som jag sagt tidigare skulle jag få någon form av psykbryt ifall jag hade både Industrivärden A (som jag får nu) och Industrivärden C (som jag alltid ägt) i min aktiedepå. Det är lite som att jag skulle råka äga Johnson & Johnson i mitt ISK.

Det finns absolut ingen anledning att äga Industrivärden A skulle jag säga då C är så mycket billigare. Det skiljer över 10 kr. Sälj, sälj, sälj.

 

Extra intressant

Tidigare fick jag en kommentar som fick mig att reflektera något:

Det här är ju faktiskt helt sant skulle jag vilja påstå. Via Industrivärden får du en rätt skaplig andel Handelsbanken, men Handelsbanken äger också Industrivärden via pensionsfonden. Om Handelsbanken nu delar ut Industrivärden får Industrivärden, som äger Handelsbanken, också en del av kakan. Visst låter det luddigt, men detta är ett korsägande.

Industrivärdens innehav 2021

 

”Ett skämt”

,kallar ABG Sundal Colliers mäklardesk beslutet i Handelsbankens styrelse att dela ut Industrivärdenaktier från pensionsfonden till bankens ägare.

Är det då ett skämt? Ja, jag börjar nästan luta mer och mer mot det.

Beslutet gynnar en aktieägare, Fredrik Lundberg, på bekostnad av alla andra, står det vidare i kommentaren, och det argumenteras för att Handelsbanken medvetet hjälper Fredrik Lundberg att stärka greppet om Industrivärden.

Om vi återgår till kommentaren från anonym så ligger det väldigt mycket sanning i denna. Handelsbanken köper Industrivärden från pensionsfonden och betalar ut denna till oss ägare. Man hade lika gärna kunna betalat ut likvider. Tydligt är att en hund ligger begraven här, och frågan är om Fredrik Lundberg själv begravt den hunden.

Nej, jag börjar bli mer och mer emot detta beslut och hoppas att exempelvis Swedbank fattar ett bättre beslut nu när det blir dags för dem att redogöra för vad de gör med deras extra kassa.

Frågan är nu om jag säljer Industrivärden på grund av detta, ett investmentbolag som jag börjat bli mer och mer skeptisk kring. Ja, vi får väl se.

Bank – utdelning 2021

10
0
Kommentera gärna :)x
()
x