…och samtidigt handlas aktien till en högre direktavkastning än deras historiska snitt.

 

Som många redan vet blev det en utdelningshöjning i Realty Income för ett par dagar sedan. Höjningen var blygsamma 0,2%, en höjning som resulterar i att den årliga utdelningen stiger med $0,69. Det här är 122:a gången sedan bolaget listades som utdelningen höjs och 104 kvartalet i rad med höjd utdelning. Kvartalsvisa höjningar har kommit att bli Realty Incoms kännetecken.

Detta är utan tvekan en av de mest populära månadsutdelarna, inte enbart här i Sverige utan även bland amerikanska investerare. Det här fastighetsbolaget har kommit att bli den 4:e största REIT:en i USA och på senare tid har Realty även börjat investera i Europa.

Idag ligger direktavkastningen på 5,57% och snittet de senaste 5 åren har varit 4,35%. För många som handlar utifrån trender i direktavkastning så är det ett gyllene köpläge.

Realty Income äger tusentals fastigheter i hela USA. Dessa är belägna på attraktiva platser och Realtys vakans har aldrig stigit över 4%. Det innebär att man alltid haft mer än 96% av fastigheterna uthyrda samtidigt.

Majoriteten av hyresgästerna är bolag med s.k. A-rating där enormt stark balansräkning finns med i bagaget. Ingen av Realtys största hyresgäster (Walgreens, 7-Eleven, Dollar General, FedEx, and Dollar Tree) utgör mer än 6% av totalen. Ingen sektor utgör heller mer än 12%.

Diversifieringen har hjälpt Realty att skapa pålitliga vinster och utdelningsandelen är idag väldigt låg.

Den första månatliga utdelningen jag fick från Realty låg på 5,5 kr. Idag får jag 285 kr per månad från bolaget. Självklart är det ett mål att kunna köpa en ny aktie varje månad från utdelningen. En aktie kostar 612 kr.

En fördel med den höga dollarn är att utdelningen ”blir högre” för de aktier i USA du redan äger. Nackdelen är givetvis att det blir dyrare att köpa aktier, precis som det blir dyrare att resa till USA.

Så, för att svara på titeln till det här inlägget om Realty Income kommer sänka utdelningen: Jag har sagt det förr men säger det igen – innan Realty sänker utdelningen så tror jag att alla mina andra fastighetsbolag i portföljen sänkt utdelningen.

 

Problem finns

Med det sagt så har många investerare börjat ifrågasätta Realty och deras skuldsättning. Sedan har man också börjat ifrågasätta deras nya investering i Las Vegas. Detta har gjort att aktien fallit mer än många andra inom samma sektor.

Vad som också är nytt är att Realty gjort en aktieutspädning (share dilution). Det innebär att nya aktier skapats upp och att dessa sålts för att få in mer kapital för finansiering. Självklart låter det magiskt, men för oss som redan investerar i bolaget betyder det att våra aktier vi redan äger blir mindre värda.

Jag brukar själv tänka på nyckeltalet vinst/aktie. Om vinsten är konstant men antalet aktier stiger, ja då blir det här nyckeltalet automatiskt mindre.

Lär gärna min fulla analys om bolaget

Realty Income – det du bör veta (2023)

16
0
Kommentera gärna :)x
()
x