Under många år har finska Sampo lyckats höja utdelningen till oss aktieägare. Med bolagets senaste pressmeddelande ser det däremot ut som att en fin trend kan komma att brytas.

Jag hade inte tänkt orda så mycket om bolaget då jag gjort det i tidigare inlägg. Är du sugen på att veta mer om Sampo, dess utdelning, och varför jag har innehavet i min utländska portfölj så rekommenderar jag det här inlägget:

Sampo Utdelning

 

I ett pressmeddelande från Sampo får vi läsa följande (översatt med Google translate då jag var väldigt lat)

Sampo har under flera år haft ambitionen att årligen öka sin nominella utdelning per aktie. Men i den nuvarande operativa miljön, med räntor på statsobligationer som förväntas förbli negativa under en lång tid framöver, anser Sampo-ledningen inte längre att företagets och dess aktieägares intressen bäst tjänas av en ökning av utdelningen.

Det säger Kari, Group CEO Sampo

Kari, Group SEO Sampo

Bolaget skriver själva att utdelningen för 2019 (betalas ut 2020) kommer ligga i intervallet 2,1-2,3 EUR. Då var utdelningen 2018 2,85 EUR som jag skrev i inlägget om Sampos utdelningshistorik.

Men då ska vi också komma ihåg att utdelningen inte inkluderar den extra utdelning som Sampo gjorde i form av Nordea aktier tidigare i år. Enligt en undersökning från Infront Data, daterad den 4 september, indikeras en total utdelning för 2019 om 2,94 euro per aktie.

Det är egentligen inte så konstigt att man meddelar en avmattning i utdelningshöjningarna. Nordea har ju tidigare gått ut med att man sänker sin utdelningspolicy och då Sampo är storägare borde det också påverka deras utdelning. Som jag skrivit om tidigare vill Investmentbolag oftast skifta ut all den utdelning man får till aktieägarna p.g.a. skatteskäl.

Sampo är kanske det bolag jag köper mest av just för tillfället. Dels för att kursen varit pressad en längre tid men också för att jag har för avsikt att vikta upp bolaget som just nu utgör en relativt liten del av totala portföljen.

 

 

0 0 vote
Article Rating
13
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x