Den 1:a februari får vi rapport från Swedbank och den 3:e kommer Handelsbanken (SHB) med sina siffror. Nu på morgonen var dock SEB först ut med sin rapport som vädrar framtidstro för oss som gillar aktieutdelning och återköp av aktier.

Kanske minns du att jag tidigare sålde SEB och i stället ökade min position i Handelsbanken. Jag köpte även Sampo, AT&T samt TietoEVRY för pengarna. Det här var då innan meddelandet kring höjd källskatt i Finland.

Swedbank meddelade tidigare att man kort och gott delar ut så mycket som Finansinspektionen rekommenderar. Banken går inte över den gränsen men lägger sig så nära man i princip kan komma. SEB visar idag att man är inne på samma bana,

Resultatet för kvartal 4 var lite bättre än väntat och resultatet/aktie för helåret blev 7,28 kr/aktie. När jag skrev mitt inlägg och jämförde FI’s och ECB’s utdelningstak så var vinstprognosen för SEB 7,1 kr för 2020.

För 2019 och 2020 blev då vinsten 9,3 (2019) + 7,28 (2020) = 16,58. FI har som rekommendation 25% av vinsten och 16,58*25% = 4,145 kr/aktie. Idag meddelar SEB att man delar ut 4,1 kr och med det maxas i princip det tak FI satt.

Men så fort “kraven” släpps så kommer det bli mer utdelning, lita på det. Sedan har SEB även flaggat att man kommer försöka köpa tillbaka mer aktier. Det här är enligt mig perfekt att göra då kursen är pressad.

”Aktieåterköp kommer att vara den huvudsakliga formen för kapitaldistribution när SEB:s kapitalbuffert överstiger och förväntas ligga kvar över det målsatta spannet om 100–300 baspunkter. När tillsynsmyndigheterna reviderar sin rekommendation för utdelning och aktieåterköp kommer SEB att återkomma med tidsangivelser för detta”, skriver han i vd-kommentaren.

SEB’s VD Johan Torgeby

 

4 4 votes
Article Rating
10
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x