Källskatt är något oundvikligt för dig som äger utländska utdelningsbolag. Nyligen fick vi meddelande från Avanza att den finska källskatten höjs till hela 35% från tidigare 15%. Det är alltså 20 procentenheters ökning.

Jag har tidigare skrivit om att du får tillbaka källskatten efter ca 2 år helt automatiskt om du äger aktierna i en ISK eller KF. Dock finns en begränsning när det kommer till ISK varpå jag alltid rekommenderat att äga utländska aktier i en KF (kapitalförsäkring). Läs mer här.

Här är meddelandet från Avanza:

Du som äger i en KF behöver alltså inte göra något utan får automatiskt allt* tillbaka efter en tid.

Snålgrisen har skrivit ett väldigt bra inlägg kring det här ämnet. Där tar han också upp 2 tydliga problem.

*Det är inte säkert att du får tillbaka hela källskatten. Avanza har tyvärr haft lite problem att betala tillbaka allt och ibland har du enbart fått tillbaka dryga 90%.

samt…

Under tiden du väntar på att få allt återbetalt så ligger pengarna arbetslösa.

Idag har jag två finska bolag, nämligen Sampo och TietoEvry. Just nu har jag ingen riktig plan hur jag ska göra men självklart är det här väldigt negativt för mig och många andra. Här är ytterligare ett exempel på varför det kan vara bra att äga utländska värdepapper hos Nordea som betalar tillbaka 15% av källskatten efter enbart 6 veckor. Som jag förstår det får du dock fortfarande ligga ute med de resterande 20 procenten i 2 år.

 

3.9 14 votes
Article Rating
28
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x