Investmentbolag är Inte kända för att vara några högutdelare då deras utdelning i högsta grad beror på hur mycket de underliggande bolagen delar ut. Här är vilka investmentbolag som idag erbjuder högst direktavkastning idag.

Jag vet vad du tänker:

Varför stirra sig blind på direktavkastning?

Nej, det ska man inte. Det här är bara ett av många viktiga nyckeltal. Tidigare har jag jämfört något betydligt viktigare, nämligen vilket investmentbolag som givit mest tillbaka till investerarna i form av avkastning över tid. Jag har även jämfört förvaltningsavgifterna i investmentbolag och löpande uppdaterar jag rabatt/premie för dessa.

Det slog mig dock att jag själv har dålig koll på vilka investmentbolag som idag har en hög utdelning i förhållande till aktiekursen.

 

Investmentbolagens direktavkastning

 

Här är då en sammanställning av direktavkastningen för de mest populära svenska investmentbolagen. Troligtvis har jag glömt något.

Bolag Direktavkastning Utdelning/år
Öresund 6,98%    6,80 kr
NAXS 5,37%    3,75 kr
Traction 3,93%    8,80 kr
Industrivärden 2,47%    7,25 kr
Creades 2,21%    1,40 kr
Nordic Asia Investment Group 2,12%    0,09 kr
Investor 2,07%    4,40 kr
Svolder 1,96%    1,00 kr
Latour 1,90%    3,70 kr
Bure Equity 1,07%    2,25 kr
Lundbergföretagen 0,87%    4,00 kr
Fastator
Karolinska Development
VNV Global
Spiltan 0,42% 1 kr
Kinnevik*
Linc
VEF

*Kinnevik slopade sin ordinarie utdelning för ett antal år sedan. Däremot är man fortfarande öppen med att dela ut aktier i bolag man äger. Exempelvis delade man ut Zalando till ägarna.

Som jag nämnt många gånger tidigare tenderar investmentbolagen att dela ut det de själva får in i utdelning från underliggande bolag av skattemässiga skäl. Finns det många högutdelare i deras portfölj, ja då kommer investmentbolagen också dela ut mycket, allt annat lika.

Vill man utse någon sorts vinnare här blir det Öresund utifrån tabellen ovan, ett investmentbolag som jag vet inte faller många av er i smaken. Märk väl att aktiekursen i Öresund fallit med 31% de senaste 5 åren, vilket kan jämföras med Latour där kursen är upp 80%. Den fallande aktiekursen är en stor parameter till den stigande direktavkastningen.

Jag själv skulle vilja utse Latour som vinnaren i ovanstående listan. Visst kan deras 2% inte jämföras med många andra men utdelningshistoriken är brutal och utdelningstillväxten de sista 10 åren likaså. Latour har enbart sänkt utdelningen under finanskrisen och under pandemin allt sedan 1992 utifrån denna tabell jag skapat:

 

Söker man högre direktavkastning kan jag rekommendera att kika på NAXS som jag nyligen analyserade. Jag personligen hade nog valt NAXS framför exempelvis Öresund idag.

7
0
Kommentera gärna :)x
()
x