Investmentbolagens Förvaltningskostnad är den avgift som investmentbolaget använder för att kunna bedriva sin verksamhet. Det här är listan bland dessa förvaltningskostnader och som du vet kan det vara extra värt att tänka på de procentuella avgifterna i dina investeringar.

 

Förvaltningskostnad eller administrationskostnad

När du investerar i ett investmentbolag får du exponering mot de underliggande bolagen som ledningen varsamt valt ut. Det är dock inte gratis att driva investmentbolag och du som investerare får betala notan. Den avgift du betalar kallas förvaltningskostnad och denna är olika från investmentbolag till investmentbolag. Ibland kallas förvaltningskostnad för administrationskostnad.

Om du tittar i bolagens respektive årsredovisning så ska förvaltningskostnaden stå med i resultaträkningen.

 

Investmentbolagens Förvaltningskostnad – lista

Det här är förvaltningskostnaden för de vanligaste svenska investmentbolagen. Siffrorna är hämtat från bolagens respektive årsredovisning för 2019.

Bolag
Förvaltningskostnad (%)
Svolder 0,8
Creades 0,7
Traction 0,45
Öresund 0,4
Bure Equity 0,33
Investor 0,11
Industrivärden 0,11
Lundbergs 0,08
Latour 0,03
Kinnevik redovisar ej

Så räknas förvaltningskostnad ut

Formeln för att räkna ut den procentuella förvaltningskostnad är:

förvaltningskostnad (i kr) / justerat substansvärde

Exempel

Investor hade 2019 en förvaltningskostnad på 513 Mkr och ett justerad substansvärde på 485 mdr kr.

513 Mkr / 485 mdr kr = 0,11% avrundat uppåt

Enligt det här får vi kanske också svaret på varför bolagen med mindre portföljer oftast har en högre procentuell förvaltningskostnad. Desto högre justerat substansvärde, ja desto mer kan man öka själva förvaltningskostnaden innan procenten växer sig större.

Svolder ett substansvärde på 3 051 Mkr enligt deras årsredovisning för 2019. Det här kan alltså jämföras med Investors 485 000 Mkr. Skulle dessa två ha samma kostnader, ja då skulle Svolders  procentuella förvaltningskostnad också bli högre (som det också är).

 

Varför finns investmentbolagens förvaltningskostnad?

Vad som faktiskt ingår i förvaltningskostnaden är lite luddigt i min mening och oftast inte listat rakt upp och ner. Däremot finns det några punkter som man skulle kunna tänka sig är tydliga kostnader för investmentbolaget:

  • Arvodet för styrelsen. Ett investmentbolag består av en styrelse. I min bostadsrättsförening får medlemmarna i styrelsen ett arvode och detsamma gäller ett investmentbolag. Självklart är arvodet olika beroende på aktivitet inom investmentbolaget samt vilket investmentbolag det är frågan om.
  • Lön. VD och andra personer i ledningen utför faktiskt sitt jobb på investmentbolaget. De ska ha sina löner och man skulle kunna gissa att dessa löner är fetare än både din och min.
  • Courtaget. Transaktionskostnader må kanske inte vara detsamma som för dig och mig, men investmentbanker och rådgivningsfirmor ska också ha en del av kakan för de transaktioner som hanteras.
  • Hyran. Lokal är ett måste. Oftast sitter inte ledningen nere i en källare direkt utan vi kan i stället se flådiga lokaler i Stockholms innerstad.

Investors huvudkontor vid Blasieholmstorg i Stockholm

 

Förvaltningskostnad kontra fondavgift

Det fina med ett investmentbolag är att den procentuella avgiften oftast är mycket lägre än i fonden du äger. Det här är givetvis inte alltid sant men här är ett exempel på avgifter:

Investor  0,11%

Swedbank Robur Småbolagsfond Norden 1,38%

Swedbank Robur Sverigefond 1,37%

Länsförsäkringar Fastighet Europa 1,78%

Tänk då på att det även tillkommer courtage när du handlar ett Investmentbolag, vilket det i många fall inte gör när du handlar en fond.

0 0 vote
Article Rating
9
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x