Som många av er vet brukar jag inför varje nytt år lägga någon form av utdelningsmål. Ett väldigt enkelt mål som kort och gott är en prognos över hur mycket min portfölj kommer avkasta i utdelningar varje år. Nu har jag räknat samman de utdelningar som är kvar och här är resultatet.

 

Tidigare mål

2017 – fick jag en utdelning på ca 8.000 kr

2018 – mer än dubblade jag detta och resultatet landade på 18.000 kr

2019 (i år) –  gick jag wild and crazy och sa att utdelningarna nog i princip skulle dubblas upp till 30.000 kr

 

Problemet med att räkna preliminära utdelningar

Det blir alltid lite som att skjuta från höften när det kommer till att räkna utdelningar i framtiden. Och är du inte duktig på att skjuta från höften så kan felmarginalen bli stor

I början av det nya året vet du inte ens vad bolagen kommer dela ut. Visst, du kan göra en prognos beroende på företagets vinst och utdelningspolicy, men inget är säkert förrän årsrapporten kommer.

När du väl vet utdelningen är det inte heller lätt. Om du gör som jag fyller du på i bolag successivt och det är svårt att veta hur många aktier du kommer ha i respektive bolag innan X-dagen (dagen då aktien handlas utan rätt till utdelning).

Dessutom kan extra utdelningar komma som vi inte hade en aning om tidigare, men det är ju oftast positivt.

 

Några motgångar för mig

Jag har haft några motgångar under året.

  • Somliga bolag valde att sänka sin utdelning för att grunda bättre för framtiden. Däribland finner vi Kindred och Skanska. Vill du veta mer om hur mycket alla bolag höjde/sänkte utdelningen med så rekommenderar jag det här inlägget.
  • Saltängen valde att slopa 1 av 4 utdelningar 2019. Mer om det kan du läsa här.
  • Relativt låg organisk utdelningstillväxt mot tidigare år

 

Resultatet

Här nedan har jag skrivit in alla utdelningar som jag fått samt alla utdelningar som komma skall. De framtida utdelningarna har en annan färg.

Du måste trycka på diagrammet för att se bättre (större bild öppnad) och sitter du på mobil är nog risken stor att du inte kan läsa alls.

Då det slutgiltiga resultatet landar på 30.077 kr så kommer jag till största sannolikhet klara utdelningsmålet (YIPPIE!). Det innebär också att 2019 kommer vara första året då jag får över en hel månadslön i enbart utdelningar. Rätt häftigt ändå med tanke på att utdelningarna 2016 var ynka 266 kr.

 

Några extra iakttagelser

Till de framtida utdelningarna i diagrammet ovan har jag valt att räkna med nuvarande antal aktier. Chansen finns att jag köper mer aktier fram till x-dagen och då kommer detta som en bonus.

Svolder och Skistar har brutet räkenskapsår och där känner vi inte till utdelningen ännu. Jag har tagit förra årets utdelning och eventuell utdelningshöjning kommer som en bonus.

 

29
0
Kommentera gärna :)x
()
x