Saltängen är ett s.k. enfastighetsbolag och idag finns det faktiskt några sådana på Stockholmsbörsen. Nyligen kom deras rapport som kanske inte glädje utdelningsinvesterare runt om i landet.

Termen ”Enfastighetsbolag” grundar sig alltså i att bolaget enbart förvaltar och bedriver verksamhet i en fastighet, något som hörs på namnet.

För att förklara Saltängen Property Invest med enbart en mening så kan man säga att de förvaltar och hyr ut fastigheten Saltängen 1 i Västerås till ICA. Detta är ett av två centrala logistikdistributionscentra för ICA och kontraktet löper just nu till september 2023.

Jag är inte från Västeråt, men det lustiga är att jag och sambo KTM tältat precis utanför den här enorma byggnaden. Till er som är intresserade att läsa mer om bolaget så skrev jag ett inlägg här med det du behöver veta innan investering:

Saltängen Property Invest – köpvärt 2018?

 

Bolaget är lite speciellt då de delar ut 4 gånger per år och den årliga utdelningen har länge varit fastspikad till 9,8 kr/aktie. Det blir alltså 2,45 kr per utdelningstillfälle.

 

Så till nyheten

Igår meddelade bolaget att man enbart kommer att dela ut vid 3 tillfällen under 2019 i stället för 4. Det blir utdelningstillfället nu i april som försvinner. Bolaget har redan delat ut i januari och kommer även att dela ut nu i juli och oktober 2019.

Anledningen är att bolaget investerat i en stor ombyggnation av totalt 8 000 kvadratmeter som blev klart nu under kvartal 1 2019. Det här har kostat mycket, och man behöver likviditet. Ombyggnationen är gjort gemensamt med ICA.

Styrelsen är noga med att uttala sig om att detta enbart är en engångshändelse och inte ska ses som något permanent.

Igår sjönk aktien med 5% ner till 123 kr/aktie. Ett rätt hyfsat fall kort och gott.

Med tidigare utdelning så hade direktavkastningen (räknat på kurs 123 kr) blivit 8%. Nu blir den i stället 6%. En klar sänkning givetvis då jag mest ser det här bolaget som en kupongklippare.

 

Så gör jag

Jag tog beslutet att behålla mina aktier i bolaget. Dessutom köpte jag lite mer nu när kursen sjönk.

Bolaget gjorde helt rätt med att själva gå ut med extra information kring varför man väljer att göra såhär. Det tycker jag är stort, och något som många andra bolag tycks glömma. Man försöker på något vis gömma det under mattan.

Jag ser mitt ägande långsiktigt och kan jag få in lite fler aktier till en billigare peng som kommer boosta utdelningen framöver så tackar jag gärna ja.

Dessutom ser jag den här ombyggnationen tillsammans med ICA som ett kvitto på att ICA är där för att stanna, något som bekymrat och skrämt investerarna från bolaget tidigare.

 

Hur tänker du? Är liknande bolag något som du varit intresserad av tidigare?

 

19
0
Kommentera gärna :)x
()
x