Jag har fått en fråga som rör utdelningen för mitt finska investmentbolag Sampo som jag idag äger i min KF (kapitalförsäkring). Det här är också ett bolag som tagit rejält mycket stryk under COVID19.

Jag försöker hitta när Sampo delar ut under 2020, har du koll på det? Känns som ett intressant köp på dessa nivåer om inte Nordea kommer tynga alltför mycket.

Sampo är egentligen en finanskoncern men när du köper Sampo får du tillgång till ett antal underliggande bolag. Nordea och försäkringsbolaget If är kanske det du känner igen mest. I Sverige finns det inte allt för många börsnoterade bolag med inriktning försäkring och Sampo tycker jag är ett bra alternativ om du vill ha tillgång till branschen.

Ända sedan 2009 har Sampo höjt utdelningen. Med handen på hjärtat var det kanske inte så konstigt att man på den tiden sänkte utdelningen med tanke på vilken bransch man verkar inom.

Sedan såg vi i årets rapport att man sänker utdelningen för 2020 (räkenskapsåret 2019). Utdelningen ser nu ut såhär i Euro:

Visst är det aldrig roligt med utdelningssänkningar. Kikar vi däremot på hur det sett ut historiskt har bolaget kunnat leverera en stabil och successiv ökning med tiden. De senaste 5 åren har utdelningen höjts med i snitt 10% årligen, även inräknat årets sänkning då.

 

Hur blir utdelningen för Sampo 2020?

En sak jag vill dela med mig av är att du kan kika på Nyhetsflödet i respektive bolag som ni hittar under Investor Relations. För Sampo hittar du den på den här sidan, men de allra allra flesta börsnoterade bolag har ett liknande sätt att presentera informationen.

Som vi ser där så var det tänkt att stämman skulle vara den 23:e april. Den här blir dock framflyttad då man på bästa sätt vill säkra upp hälsan bland anställda, ledning och aktieägare. Allt vi får veta om utdelningen är att beslutet då flyttas fram. Stämman är planerad till den 2:a juni.

Och såhär är det, nämligen att utdelningen är väldigt oviss för många bolag. Det handlar inte enbart om Sampo utan många svenska bolag har flyttat fram beslutet om utdelning om man inte redan slopat den som i fallet med exempelvis H&M.

2
0
Kommentera gärna :)x
()
x