Alla bolag förutom ett i indexet OMXS30 har nu rapporterat och det är dags att kika på vilka vilka bolag som levererar den högsta direktavkastningen i år. Det här är tiden då många vill fokusera på utdelning inför våren och chansen är stor att de med högst utdelning får extra uppmärksamhet. Vilka är då aktierna som ger högst direktavkastning 2025?
OMXS30, alltså Stockholmsbörsens 30 mest omsatta bolag, är egentligen inget dåligt index. Vad som ingår i detta index förändras något från ett år till ett annat, men sett historiskt har denna uppställning levererat pålitlig men också hög avkastning år efter år.
Mer om OMXS30 och när samt hur vilka aktier utses kan du läsa om här.
Som utdelningsinvesterare vill du ha det bästa av det bästa. Du vill kunna se mycket fin utdelningssäkerhet men också en hög direktavkastning (över 2,2% enligt mitt tycke). Du vill att kombinationen mellan direktavkastning och utdelningstillväxt ska vara resonabel även i förhållande till hur utdelningen kan komma att utvecklas över tid.
Främst vill du att bolagen ska vara stabila. Ett extra plus i kanten är om dessa infinner sig i någon form av mega-trend, att konkurrensen inte ser hotfull ut samt att bolaget har en vallgrav. Du vill att deras kassaflöde ska se bra ut men framförallt att skuldsättningen inte spårar ur. Du vill se en låg utdelningsandel men samtidigt att bolagen värnar om att ge sina investerare en hyfsat stor del av sin vinst.
Kort och gott; du vill ha det bästa av det bästa. Det är också mitt mål – att hitta de bästa utdelningsbolagen att äga för ett defensivt mindset men även att dina egna utveckling inte ska halka efter.
Under alla mina år har det visat sig vara lättare sagt än gjort…
Högst direktavkastning 2025
= bolag jag själv äger i portföljen
*Har ännu inte rapporterat sina siffror. Dessa kommer nästa vecka men troligtvis blir det 0 kr i utdelning även i år
Det har faktiskt varit ett gott år för Sveriges mest välkända index. 20 bolag har höjt utdelningen och enbart tre sänker. Sedan har vi några som har oförändrad utdelning från tidigare år. Kinnevik har slopat sina tankar med ordinarie utdelning och Sinch har aldrig tidigare delat ut något.
Föga förvånande är att bankerna ligger högst upp på denna lista. Dessa brukar landa långt upp men i år blev den positiva överraskningen större än vad många trott. Bankerna drar sluga kort genom att hålla inne på deras egna räntesänkningar samtidigt som styrräntan sänks. Jag har varit inne på det många gånger men när räntan sänks borde bankerna i teorin bli förlorare.
Swedbank är även den bank som höjde sin utdelning mest i år, hela 43,2%. Utifrån rapporterna kan vi dessutom utläsa att festen kanske fortsätter ytterligare ett år till, vilket skulle innebära att även 2026 blir ett bra utdelningsår för bankerna (räkenskapsåret 2025).
Jag kommer aldrig mer röra aktien i Swedbank efter allt elände banken ställde till med beträffande min mamma som varit kund hela sitt liv. Det är alltså en personlig preferens.
Tittar vi på Handelsbanken har aktien gått som tåget den sista månaden och bolaget har nu en hög position i min egna portfölj tack vare det. Min egna tanke är att resan kanske inte är slut då väldigt många troligtvis vill slänga sig över denna innan x-dagen för att ta del av den goda kakan.
En ”besvikelse” kom från Boliden som varit en väldigt stabil utdelare men som i år delar ut 0. Utifrån allt jag läst verkar det som att majoriteten är helt acceptabel med deras utdelningsbesked med tanke på att den lättar den nyemission som komma skall. När bolaget sedan köpt gruvor från mitt egna bolag Lundin Mining så tror många att detta kommer bära frukt till historiskt höga utdelningar kommande år.
Här är jag beredd att hålla med och det här är nog ett exempel där det är mindre bra att sälja ett bolag enbart på grund av att utdelningen sänks/slopas.
Hursomhelst uppskattade marknaden deras beslut och aktien steg kraftigt på beslutet. Som du säkert vet pendlade jag mycket mellan de olika gruvbolagen (även utländska) men valde efter ett tag Lundin Mining och deras kvartalsutdelare. Läs mer om mitt val här
Ericsson var nog den största besvikelsen trots allt. Här hade många trott på att telekomjätten skulle göra en extrautdelning eller åtminstone inleda ett återköpsprogram. Anledningen var att Ericssons kassa sväller och snart rullar ytterligare miljarder in när försäljningen av ett dotterbolag går i mål. Det blev inte så och aktien dök 12% på deras rapport.
Varför Ericsson bunkrar pengar är jag inte riktigt insatt i men sist man gjorde samma sak slutade det inte särskilt positivt.
Det är utländska aktier som gäller om man vill ha hög DA och månadsutdelning.Livet är alldeles för kort för att bara få utdelning en gång om året året efter att pengarna till utdelningen har tjänats in.Amatörer som accepter detta när det finns bolag som delar ut pengar varje månad direkt efter att de har tjänat in pengarna till aktieägarna.Även ETF:er med månadsutdelning är att föredra framför enskilda aktier som bara delar ut pengar en gång om året i efterhand.Nåja alla får göra som de vill, men när man är ekonomiskt fri så är det utdelningar varje månad som gäller för… Läs mer »
Kronis, varför sneglar du inte mer på våra Nordiska grannländer och Europa i kombo med Sverige, USA och Kanada?
Bank, dagligvaror, skog, energi försäkring tex.
Orkla, Europris, Tokmanni, Gjensidige, Sampo, Tryg, AXA ,UPM, DNB, BNP och Fortum för att nämna några. Samt lite shipping..Du älskar ju precis som mig höga utdelningar även om höga utdelningar inte säger allt såklart. Men dessa exempel levererar ju höga och relativt stabila utdelningar. De pumpar på liksom och caschen kommer in till portföljen.
/gladiator
Varför visar du kursen för Handelsbanken B när direktavkastningen är beräknad på A-aktien?
sen har B-aktien rusat för att någon fond plockat in den istället för A-aktien i sin portfölj och den fonden köper utan att tänka. Kommer väl korrigeras förr eller senare, men det ska bli kul att se hur högt B-aktien sticker iväg innan dess.
”OMXS30, alltså Stockholmsbörsens 30 mest omsatta bolag”
Nej! Det är de 30 mest omsatta aktierna och där ingår tex både Atlas Copco A och B.
Gillar att SEB har planer på att dela upp utdelningen och dela ut 2 gånger per år istället från och med 2026.
Varför då? Det är ju föregående års vinst som delas ut så varför vill du vänta ett halvår längre innan du får in pengarna på kontot?
Då utgår du ifrån att du har ägt bolaget ett år innan
Men trevligt för nya ägare att köpa in sig och ta del av förra årets utdelning
Har ej heller aldrig förstått varför folk vill dela upp utdelningen. Du vill alltså att ett bolag skall hålla på sina pengar så de kan njuta av räntan?
Om en vän lånar dig pengar så tar du hellre första delbetalningen om en månad och nästa om ett halvår än att kräva tillbaka hela lånet direkt för att ”det är najs att få pengar två gånger?’. Det är ett feltänk att vilja ha flera utdelningar och låta ditt bolag hålla på pengarna. Du kan ju inte sälja aktien om du skulle vilja det då du har flera x-dagar! Feltänk!
Jag tror folk blandar ihop amerikanska/kanadensiska bolag med svenska/europeiska, här hemma är det förra årets vinst som ska delas ut. US/CAN är det många som delar ut på rullande intjäning, därav månadsutdelning t.ex.
Plus skillnaden att ett årsmöte respektive styrelsen i bolagen kan bestämma utdelningarna, man är flexiblare på andra sidan pölen att göra förändringar.
Ja man blev ju lite besviken på att Boliden slopade utdelningen, men man fick ju mer än tillbaka den i form av avkastning från uppgången. Målet för 2025 börjar kännas för högt satt.
Jag är lite besviken att Handelsbanken A halkat efter så otroligt i aktiekursen. Hade jag ägt B aktien idag hade jag sålt och köpt A. 50:-/aktie måste vara något slags rekord på börsen?
Äger exklusive Swedbank alla de 3 bankerna. Swedbanks penningtvätt i Baltikum irriterar mig fortfarande hur sjukt det än låter. Risken för Ericsson blir att Vonagedelen äter upp pengarna tillslut?!
Har själv valt att fokusera på Danske Bank. Se senaste historiken där 🙂
Fortfarande lågt PE tal, den blöta filten har torkat, ett klipp bland bankerna.
Fina och rena svenska bolag.
Jag håller med tidigare kommentarer om att det är trevligt att få en slatt med pengar i utdelning varje månad, som man kan investera i de värdepapper som råkar vara billiga just då. Men det är ju också trevligt att inte betala mycket utdelningsskatt, även om man, på en kapitalförsäkring på Avanza, i mars får tillbaka de mesta av utdelningsskatten man betalade föregående år. Du skattar 0% på följande kategorier av bolag om du förvarar aktierna på ett SVENSKT INVESTERINGSPARKONTO ELLER KAPITALFOND. Det finns också en kategori utdelningar som teoretiskt inte har utdelningsskatt, även om du har aktierna utanför en… Läs mer »