Det är ”sedan gammalt” att kolla lite på vilka bolag som kan pynta ut lite extra kronor kommande året, även om det inte är lång tid innan vi får svaret. Vad kan vi då lära av detta? Troligtvis ingenting 😉 Men det är roligt att sedan jämföra med hur den faktiska utdelningen blev.

Jag fick en kommentar för en tid sedan från en läsare som skrev att han själv brukar göra sitt egna estimat av utdelningen innan bolagen kommer med sin bokslutskommuniké. Det här går givetvis rätt bra då vi redan nu har siffrorna för kvartal 1,2 och 3. Det som saknas är då pusselbiten för kvartal 4. De siffrorna kan man alltid gissa utifrån tidigare år och sedan använda bolagets utdelningspolicy för att höfta utdelningen.

Nyligen presenterade SEB sina kandidater för högutdelare 2022 och de ser ut såhär:

Bolag

Utdelning 2022 (SEB)

Direktavkastning

Tele2 20 kr 15,52%
Telia 2,1 kr 5,71%
Nordea 7,22 kr 6,46%
Swedbank 11 kr 6,04%
AB Volvo 11,5 kr 5,29%
Boliden 18 kr 4,75%

 

Några av ovanstående har jag skrivit om tidigare. Så sent som i förra året skrev jag att Tele2 är en ytterst intressant utdelare samt att Boliden nog skulle kunna vara en bra spelare i en utdelningsportfölj:

Köpa Boliden långsiktigt?

 

Förra året delade Tele2 ut 6 kr i ordinarie utdelning + 3 kr i extrautdelning. Nu ser man alltså en utdelning på galna 15 kr! Visst är det rätt saftigt?

Anledningen är att SEB tror att bolaget kommer dela ut majoriteten man fick av försäljningen av T-mobile i Nederländerna. Det låter väl heller inte orimligt.

Tidigare har Tele2 meddelat att extrautdelningen kommer vara minst 11 kr, men jag har hört att vissa tror på betydligt mer. Tele2 rapporterar den 1:a februari och då lär vi få mer information 🙂

 

För Volvos ägare blev det ett mycket fint utdelnings-regn för aktieägarna förra året. 24,5 kr per aktie! Visst kan de drygt 11 kr som spås här då se lite ut men tänk då på att Volvo ”enbart” delade ut 6 kr i ordinarie utdelning förra året.

Andra analytiker verkar dock tro på mer än 11 kr per aktie för Volvo och snittet enligt Factset landar på drygt 16 kr. Anledningen är då Volvos nettokassa som idag är 60 miljarder kr. Som jag nämnt tidigare finns det ingen anledning för ett bolag att hålla i en brutalt stor kassa om man inte ser några närliggande investeringsbehov. Då är det bättre att dela ut.

När det kommer till Boliden så tror man på en utdelning på 9 kr samt en lika stor extrautdelning. Stämmer den profetian så handlas Boliden till en väldigt fin direktavkastning.

12
0
Kommentera gärna :)x
()
x