Roger Akelius fick alltså rätt och nu försvinner utdelningen från Sveriges mest lysande utdelningsstjärna, nämligen Castellum. Det var ett besked som överraskade mig.

Sverige har aldrig någonsin haft en Dividend Aristocrat där utdelningen höjts +25 år i rad. Givetvis har vi då inte heller haft någon Dividend King där historiken är +50. Castellum var nära, väldigt nära. Men den stjärnan har idag slocknat.

Länk till pressmeddelandet

 

Castellum pausar utdelningen

Det blir alltså ingen utdelning för Castellum framöver.

”För att värna bolagets kreditbetyg har styrelsen därför beslutat om en skärpt finanspolicy och ett besparingsprogram med minskat investeringsutrymme under 2023 i syfte att stärka bolagets balansräkning”, skriver bolaget.

Det som kanske är ännu tråkigare är att styrelsen inte kommer att föreslå någon utdelning till kommande årsstämma. Vi kommer alltså mest troligt få gå hela nästa år utan några kronor från fastighetsbolaget.

Beträffande årets sista utdelning där x-dagen är 29:e december så kommer den delas ut. Men efter det blir det tomt i plånböckerna tills vidare  om jag förstått saken rätt

 

Tidigare har jag nämnt att Sverige inte är ett bra land för utdelningsinvesterare. Det är först på senare tid som många bolag verkligen börjat värna om utdelningen och förstått att det är något som investerarna hänger långt upp i julgranen. Inte tillräckligt mycket verkar det som.

Aktien i Castellum är i alla fall ner idag på nyheten så nu kan Roger Akelius handla igen.

Jag nämnde tidigare att Castellum bör stå sig väldigt väl i oroliga tider. Om Castellum nu sänker utdelningen, hur blir det med övriga fastighetsbolag? Det finns många andra där jag själv ser betydligt sämre säkerhet. Kanske följer alla dessa med på samma tåg? Eller krävs det en Roger som storägare för det?

På tisdagen avböjer Roger Akelius att kommentera beslutet om att hålla inne med aktieutdelningen när Di frågar.

Ett litet steg fram för Roger, men ett stort steg bakåt för Sverige som utdelningsland.

Till dig som funderar på hur KTM kommer göra så avvaktar jag mina tankar ett tag till.

39
0
Kommentera gärna :)x
()
x