För ett par veckor sedan skrev Dagens Industri en artikel om Investor med titeln ”Köp investmentbolaget med extra allt”. Jag kommer i stället kika på en utdelningskung som ser ut att vara en läcker munsbit för investerarna. Frågan är väl bara om den goda historiken kommer hålla, varpå jag satte ett frågetecken (?) i titeln.

 

En kort lista

En dividend king är då ett bolag som lyckats höja utdelningen 50 år i rad. En otrolig prestation som inget svenskt bolag ens kommit i närheten av. Den fina prestigen att höja utdelningen år efter år är inte uråldrig och listan med dividend kings är för närvarande inte superlång:

Problemet med många av dessa är att direktavkastningen tenderar vara relativt låg. För alla som söker ekonomisk frihet via utdelning blir då det ett bekymmer.

Några exempel:

  • Johnson & Johnson. 2,48%
  • American State Water. 1,85%
  • Emerson Electric. 2,51%

Men så finns det kanske en unik i listan som höjt utdelningen 52 år i rad men som också ger en direktavkastning på hela 8,29%. Bolaget jag pratar om är givetvis…

 

Altria (MO)

1 500 kunder hos Avanza äger faktiskt redan idag Altria. Det var fler än jag trodde. Kanske hittar vi dessutom ännu fler ägare hos Nordea då du får tillbaka den utländska källskatten betydligt snabbare där. En teori är att många sålt Swedish Match efter budet och i stället lagt sina pengar i Altria.

Altria verkar då inom tobaksindustrin, varpå det här kanske inte är ett bolag för dig där etik och moral är A och O. Bolaget är en av världens största tobaksbolag med kanske det mest kända märket Marlboro.

Du får gärna kommentera och skälla ut mig för att jag tar upp den här typen av bolag. Jag kommer ändå inte bry mig nämnvärt. Mitt mission är att hitta de bästa utdelarna och då väger jag inte in etik och moral som en hög faktor. Men ge mig gärna en känga om du så vill 🙂

Vad bolaget nu gör är att försöka spana på andra alternativ än rökning och kanske är det därför man gjorde sin investering i Juul som tillhandahåller e-cigaretter.

Kursen i Altria har haft en positiv trend den senaste tiden, vilket skiljer sig från i princip alla andra aktier där ute just nu. Nyligen fick dock aktien en rejäl smäll på ca 10% då FDA (Food and Drug Administration) troligtvis kommer förbjuda produkter från Juul.

Hursomhelst bidrar Juul till en väldigt liten del av Altrias bottom line så även om det här blir realiserat så kommer det betyda väldigt lite för bolaget.

Sedan 2018 är kursen i Altria ner 40%. Räknar vi med utdelningen är det lite mindre smärtsamt och då är vi ner 15% under den perioden.

 

Altria äger 35% av Juul efter att man köpte in sig i december 2018 för $12,8 miljarder. Det här var inget annat än en dålig investering som givetvis såg ut att vara en juvel när Altria köpte in sig då Juul representerade 75% av e-cigarett marknaden. Men sanningen var helt annorlunda och Juul har rapporterat förlust efter förlust. Idag står Juul för ca 5% av Altrias försäljning.

Den dåliga valet fick Altria att värdera ner sin investering i Juul till ca 1/10 av det initiala värdet. Från $12.8 miljarder till $1.7 miljarder.

För att dra det hela till sin spets så kommer detta påverka Altrias fria kassaflöde minimalt. 2021 genererade Altria $8.2 miljarder i fritt kassaflöde, varav man delade ut $6,4 av detta. Bolaget har upprepade gånger sagt att ökad och stabil utdelning är av största vikt.

Risken att Altria skär ner utdelningen är hyfsat låg enligt mig mening. Jag skulle väl säga att risken är ungefär lika stor som att Omega Healthcare skulle skruva ner utdelningen. Söker du lite högre direktavkastning är Altria ett val som jag just nu tycker ger rätt bra risk-reward.

Jag äger inte bolaget i min portfölj.

19
0
Kommentera gärna :)x
()
x