Då var det dags för årets trevligaste utdelningsnyhet hitintills. Månadsutdelaren Boston Pizza höjer utdelningen med 30% från tidigare nivå och visar att effekten av pandemin troligtvis snart är över.

Först och främst är min intention att skriva ett mer matigt inlägg om månadsutdelare Boston Pizza. T.ex. vill jag svara på frågan varför utdelningsandelen varit kring 140% den senaste tiden samt gå igenom i klartext hur bolaget faktiskt fungerar (då det är lite märkligt upplägg på ett sätt).

Boston Pizza är nr 1 av Kanadas casual dining kedjor. Jag funderade ett tag vad det svenska order för casual dining är. Tydligen är det här steget upp från vad som kallas fast food, snabbmatsrestaurang. I alla fall är det inte ovanligt att restaurangerna som ingår under Boston har annat än pizza och i vissa fall handlar det om sportbarer. Lite som O’learys i Sverige.

Utdelningen höjs

När pandemin bröt ut så gick dessa restauranger på knäna. Marknaden blev orolig och värderade ner aktien till 5 CAD. Det är väl denna och Disney som var mina största Corona-förlorare men Disney har ju som bekant väldigt många andra ben att stå på och inte bara deras nöjesparker.

Hernhag sålde och jag behöll denna när allt brakade samman. Ibland gör han rätt och ibland gör jag rätt. Ibland har vi båda fel och så kommer det vara. Däremot har vi ett lite annorlunda tänk när det kommer till just utdelningssänkningar och hur man bör agera.

Sedan dess har kursen nästan tredubblats och idag meddelar man att utdelningen höjs från $0.065/aktie/månad till $0.085. Det här är då en ökning med 30.8% från tidigare månad.

Givetvis är $0,085 en bit från de $0,115 som Boston delade ut innan pandemin. Samtidigt är det här ett steg i rätt riktning.

Det här är då en riktig högutdelare så du kan inte vänta dig någon explosion i aktiekurs. Framåtblickande direktavkastning ligger idag på 7,62%. Skulle Boston komma tillbaka till samma utdelning som tidigare så får du aktierna idag till 10,3% direktavkastning. Givetvis kan vi inte räkna så riktigt men skulle du köpa aktier idag och bolaget sedan höjer till tidigare nivå, ja då har du fått en tämligen fin Yield on Cost.

Tanken med Boston pizza är liknande som mina preferensaktier:

  • Att få ett stabilt kassaflöde där utdelningen gör så jag kan investera mer kontinuerligt i andra aktier. Denna del utgör en rätt liten del av min totala portfölj

 

Det här ger mig ändå 220 kr extra varje månad och det räcker i alla fall till 1 st extra aktie i Axfood varje månad.

Nyheten kom igår när börsen stängt så det ska bli intressant att se hur marknaden reagerar nu på måndag.

 

 

6
0
Kommentera gärna :)x
()
x