En mycket omtalad utdelare där ute är Brookfield Renewable Partners (BEP) med kvartalsutdelning. Denna finns i min bloggkollega Petrusko’s portfölj. Själv äger jag i stället TransAlta Renewables med månadsutdelning. Förnybar energi är ett hett ämne men självklart finns det alternativ som man bör undersöka vidare. 

Här tar jag inte upp TransAlta Renewables som ett alternativ. Jag känner att jag redan skrivit så mycket om bolaget och du kan läsa min senaste analys här. I stället kikar jag på två mindre kända alternativ inom förnybar energi som kan vara värda att känna till.

Först tänkte jag bara visa en intressant bild som jag hittade hos just Brookfield och som verkligen visar vilken stark mega-trend detta är. Vet att Ilija Batljan nämnde i en podd att bolag som inte satsar på ESG i någon form kommer bli omsprungna i framtiden. Bolag som däremot börjar jobba mot detta nu kommer troligtvis fortsätta ge en bra avkastning till investerarna.

I bilden ovan ser vi målen bland många stora bolag. Där hittar vi bland annat H&M och Johnson & Johnson som jag själv har i portföljen.

 

Algonquin Power & Utilities Corporation (AQN)

En sak som vi ska ha klart för oss är att Algonquin inte varit snåla mot sina investerare. De sista 10 åren har man presterat över 20% i CAGR och de senaste 5 åren ligger siffran på 19% årligen. Det här är magiskt fint skulle jag säga!

Bolaget har höjt utdelningen under 11 års tid och det är faktiskt inte lite man höjt utdelningen heller:

Köpte du detta när blodet flöt på gatorna under Covid-19 så gjorde du kanske ditt livs affär. Marknaden insåg dessvärre rätt fort att den här typen av bolag inte skulle påverkas nämnvärt av viruset.

 

Bild från Seekingalpha.com

 

Men även om kursen gått upp rätt mycket sedan dess så får du ändå 4,46% i direktavkastning.

Bolaget går verkligen hårt inom ESG och 2023 satsar man på att 75% av deras energiförsörjning ska utgöras av förnybar energi såsom vindkraft.

Självklart lär AQN framöver gynnas av att Biden sitter i makten.

Mig veterligen verkar det som AQN täcker upp utdelningen väldigt fint även nu. Det här är ett typexempel på när du får rätt hög direktavkastning men ändå rätt hygglig utdelningstillväxt

 

Atlantica Sustainable Infrastructure PLC (AY)

Söker du lite högre direktavkastning kan AY vara ett alternativ som idag ger 4,6% och de senaste åren i snitt givit 5%.

2020 var utdelningsandelen räknat på fritt kassaflöde ca 86%. Det är givetvis relativt högt men ändå inte förvånansvärt. Det finns faktiskt lägen då utdelningsandelen varit över 100% men enbart under et kvartal. Just nu är den relativt stabil skulle jag säga.

Sedan 2016 har aktien givit över 24% i årlig genomsnittlig totalavkastning vilket i princip är över Latours fenomenala avkastning. Det här kan vara ett alternativ att hålla i stället för Brookfield Renewable Partners som idag ger ganska exakt 3% direktavkastning.

Äger du något bolag inom denna bransch? Jag börjar själv inse att det finns rätt intressanta pjäser här.

16
0
Kommentera gärna :)x
()
x