Berkshire Hathaway är troligtvis det mest kända investmentbolaget med en minst sagt anrik historik. Det många inte vet är att bolaget existerade 100 år innan Buffett ens var född. Jag har kikat på de 10 största innehaven i den portföljen och måste ändå säga att jag är rätt förvånad…
En aktie i Berkshire Hathaway (original) kostar inte mindre än 2 953 000 kr räknat på dagens dollarkurs. Ett högt pris, men då har Berkshires VD Warren Buffett också uttalat sig att det inte kommer att bli någon aktiesplit under hans livstid i alla fall.
Här är de 10 största innehav som du får om du köper bolaget idag:
Det som jag tycker är rätt sjukt med tabellen ovan är att Apple utgör inte mindre än 23,4% av portföljen. Med andra ord i princip 1/4 i ett och samma bolag.
Warren Buffett är ju känd för många härliga citat som bland annat detta:
När det kommer till diversifiering (alltså att sprida riskerna) har dock inte Warren riktigt samma filosofi som exempelvis Unga Aktiesparares gyllene regler om diversifiering.
Han har själv sagt:
“Diversification is a protection against ignorance,”
Warren köpte Apple 2016 och har sedan dess fyllt på i några omgångar. Vad som dessutom är intressant är att han inte verkade ta in nya aktier när kursen var som lägst där i januari 2019.
Här är en tabell där du kan se de senaste transaktionerna i Berkshire Hathaway. Vad jag ser så köptes Apple senast i slutet av september 2018.
Nej, jag tvivlar absolut inte på mr Buffetts förmåga att fatta avgörande beslut. Historiken har visat på hans framgång genom de beslut som tagits. Däremot måste jag givetvis ställa mig frågan hur jag hade tänkt om ett av mina bolag i portföljen skulle väga kring 24% av totalen.
Jag skulle över min döda kropp aldrig gå med på att ha ett bolag i portföljen som väger så pass mycket. Men då är vi också olika som investerare och det finns lika många investeringsstrategier som det finns investerare.
Warren har en helt annan filosofi. Om du har extrem koll på dina bolag så finns det ingen anledning att sprida riskerna för du köper underbara företag som du känner väl.
Svårigheten är att hitta dessa guldkorn till rätt pris.
Så är det. Jag kan ändå inte förstå att det ligger så fruktansvärt mycket pengar i ett och samma bolag. Visst, det är inte vilket bolag som helst, men i alla fall 🙂 Håller ändå med om citatet att RISK är att inte veta vad du håller på med
Tack för kommentaren Robert!
Nja. Mer än 60% av BRKs värde utgörs av helägda dotterbolag. Vilket betyder att Apple’s värde utgör knappt 10%.
Ah bra kommentar! Tänkte bara på den börsnoterade delen men var dålig på att poängtera det. 60% är rätt mycket ändå. Tror Investor har ca 78% i noterade kärninnehav.
Den strategin som Buffet & Charlie har grundar sig ju på att de är två av världens bästa investerare och att de har en otroligt hög kunskap, kompetens och erfarenhet kring värdering av bolag. Dessutom har de väldigt stora resurser att kartlägga bolag och bevaka dem i väntan på rätt värdering. Det som är rätt för dem är troligtvis inte rätt för vanliga hobby investerare som lägger max ett 10-tal timmar på börsen varje vecka.
Lite som att ett B-lag i Div 6 Södra Småland skulle försöka rulla boll som Barcelona och press-spela som Liverpool.
/bengel
Om du tar in hela det andra citatet från Buffet blir det tydligare varför han kan ha en så stor del i ett företag :
“Diversification is a protection against ignorance. It makes very little sense for those who know what they’re doing.”
Håller med, låter extremt riskfyllt att ha så mycket i ett och samma bolag. Var inte Buffett lite sen till festen, och köpte Apple mer eller mindre efter dess stora uppgångar?
Ja vi får hoppas att det ger utdelning, jag äger själv inga Apple pga dess dåliga utdelningsandel och att jag är tveksam till produkter rent allmänt. Apple har sina i-prylar, inte så mycket mer om man jämför med andra mer tjänstebaserade IT-bolag som t.ex. MSFT.
Jo men exakt så var det! Sedan kunde väl ingen veta vad som skulle hända med aktiekursen där i november/december förra året. Själv brukar jag alltid gå in med en mindre post och sedan köpa successivt när kursen går ner, men antar att Buffett redan hade investerat det han tänkt och därmed blev det inga fler köp när kursen dippade.
Buffett har sagt mycket, bland annat ”put all your eggs in one basket, but watch that basket closely”. Behöver nödvändigtvis inte vara fel att ha stor övervikt av ett eller väldigt få bolag i portföljen. Jag låter gärna vinnarna fortsätta vara vinnare. Jag går dock aldrig in med mer 3-5% max när jag ackumulerar aktier. Växer de sig till större portföljvikt är det en annan sak.
Faktiskt. Jag känner dock att jag hellre vill ha 10 bolag som väger tyngst i min portfölj och bland dessa ha ungefär lika stor vikt. Men där är vi som sagt olika.
Minns att jag lyssnade på ett poddavsnitt där investeraren intervjuade någon (minns tyvärr inte vem det var). Gästen sa då att ”Om jag vet att jag har de 3 bästa bolagen i min portfölj, varför ska jag då ha 20 innehav?”.
Ligger ju något i det också…