Berkshire Hathaway är troligtvis det mest kända investmentbolaget med en minst sagt anrik historik. Det många inte vet är att bolaget existerade 100 år innan Buffett ens var född. Jag har kikat på de 10 största innehaven i den portföljen och måste ändå säga att jag är rätt förvånad…

En aktie i Berkshire Hathaway (original) kostar inte mindre än 2 953 000 kr räknat på dagens dollarkurs. Ett högt pris, men då har Berkshires VD Warren Buffett också uttalat sig att det inte kommer att bli någon aktiesplit under hans livstid i alla fall.

Här är de 10 största innehav som du får om du köper bolaget idag:

Det som jag tycker är rätt sjukt med tabellen ovan är att Apple utgör inte mindre än 23,4% av portföljen. Med andra ord i princip 1/4 i ett och samma bolag.

Warren Buffett är ju känd för många härliga citat som bland annat detta:

När det kommer till diversifiering (alltså att sprida riskerna) har dock inte Warren riktigt samma filosofi som exempelvis Unga Aktiesparares gyllene regler om diversifiering.

Han har själv sagt:

“Diversification is a protection against ignorance,”

Warren köpte Apple 2016 och har sedan dess fyllt på i några omgångar. Vad som dessutom är intressant är att han inte verkade ta in nya aktier när kursen var som lägst där i januari 2019.

Här är en tabell där du kan se de senaste transaktionerna i Berkshire Hathaway. Vad jag ser så köptes Apple senast i slutet av september 2018.

Nej, jag tvivlar absolut inte på mr Buffetts förmåga att fatta avgörande beslut. Historiken har visat på hans framgång genom de beslut som tagits. Däremot måste jag givetvis ställa mig frågan hur jag hade tänkt om ett av mina bolag i portföljen skulle väga kring 24% av totalen.

Jag skulle över min döda kropp aldrig gå med på att ha ett bolag i portföljen som väger så pass mycket. Men då är vi också olika som investerare och det finns lika många investeringsstrategier som det finns investerare.

10
0
Kommentera gärna :)x
()
x