En fråga som jag ställt mig själv är hur stor andel aktier jag köpt respektive sålt nu under 2017. Vad man kan tänkas göra med sådan statistik har jag ingen aning om. Antar att det mest är roligt att kika på och kanske få en ”AHA-upplevelse”.

Många som följt mig ett tag vet att jag gärna håller mig från att sälja bolag eller aktier överhuvudtaget. Det hör väl lite till utdelningsinvesterarens natur skulle man kunna säga. För när du köper nya aktier ökar du sannolikheten att dessa aktier även kommer generera en utdelningstillväxt nästkommande år.

Såhär ser min fördelning ut för 2017:

Min fördelning på köp och sälj för 2017

 

200 000 kr. Mycket eller lite?

Först och främst kan jag tillägga att mitt sparande på nästan 200.000 kr är galet mycket för vissa men samtidigt galet lite för andra. Det finns många som har 200k i enbart utdelningar varje år, samtidigt som det finns vissa som har svårt att spara en 500-lapp per år.

Allt är relativt och det är ditt egna sparande som är det absolut bästa. Det är från ditt nuvarande sparande som du kan börja jobba och fundera på hur du kan minska dina utgifter för att på så vis öka ditt sparande.

 

Varför inte sälja mer?

Det finns många som säger att det aldrig är dåligt att ta hem en vinst. Givetvis ligger det något i det, men det är ingen metod som jag ofta följer. Tänk dessutom på att du även betalar courtage när du säljer alla aktier och att du även ska betala ytterligare courtage för att sätta pengarna i arbete igen.

Jag köper hellre bolag som jag tror kommer växa, bli bättre och öka sitt imperium år för år i stället för att sälja en aktie som jag hoppas på kommer sjunka i värde imorgon. Tror jag inte bolaget kommer bli bättre med åren, ja då köper jag inte aktier i bolaget.

Min metod har ständigt varit att köpa mer än vad jag säljer och investera på galet lång sikt. På så vis får även antalet aktier ligga och gro i bolag och även ge mig en utdelningstillväxt år för år (om allt går enligt planen).

Vissa väljer att sätta en s.k. Stopp Loss kurs på sina innehav. Det innebär helt enkelt att du väljer att sälja hela eller delar av innehavet i ett bolag när kursen når upp till en viss nivå eller, åt andra hållet, sjunker till en viss nivå.

Stopp Loss har däremot aldrig varit något för mig och jag väljer i stället att kika på hållbarheten och långsiktigheten i ett bolag.

I ärlighetens namn tycker jag att 10% sälj i min portfölj lät mycket 🙂 En stor anledning var min försäljning av Paradox som jag idag ångrar (jag är i alla fall ärlig och påpekar mina misstag).

 

Vill du själv se dina statistik? (Endast Avanza)

Tyvärr har jag inte sett någon funktion att direkt ta fram sådan statistik hos Avanza. Dock har jag som vanligt har jag ett ess gömt i rockärmen 😀

Det du gör är helt enkelt att ladda ner alla transaktioner som du gjort för året i ett Excel dok. Hur du gör det har jag skrivit om i det här inlägget – Så sammanställer du ditt samman ditt totala courtage.

Efter det är det helt enkelt bara att sortera raderna efter Transaktionstyp (köp eller sälj) och sedan summer KÖP och SÄLJ var för sig med funktionen SUM.

2
0
Kommentera gärna :)x
()
x