Hoppas att er måndag börjat sjukligt bra och att tanken på en ny arbetsvecka inte stör er allt för mycket.

I det här inlägget vill jag mest upplysa om att jag gjort något jag väldigt sällan brukar göra. Jag har nämligen sålt aktier.

 

När säljer man aktier?

För den allmänne investeraren säljer du oftast aktier om:

  • Bolaget du en gång hade en viss filosofi om förändrats. Det är inte längre samma bolag som du en gång trodde.
  • Du vill justera din vikt = riskspridning
  • Du tycker att aktien i sig fått för hög värdering.

 

Vad är egentligen en hög värdering?

Just punkt nr (3), att aktier fått för hög värdering, är något jag sällan brukar lägga mycket engagemang kring. Bra bolag fortsätter oftast att visa vinst och visst kan det vara så att marknaden övervärderar i vissa fall. Men bolaget växer successivt in i värderingen.

Att spekulera kring hur marknaden kommer agera kring ett bolag är som att spela på roulette. En aktie som ser ut att för stunden var högt värderad kan lika gärna fortsätta växa.

Om jag tror på bolaget köper jag därför kontinuerligt, och extra mycket om väl kursen skulle dippa. Visar ett litet exempel på hur det sett ut i Investor.

 

Paradox då?

Nu har jag gjort något som jag kanske kommer ångra, vem vet?

Viktigt att notera är att jag inte sålt av hela mitt innehav i Paradox, utan bara hälften.

Herr Wester såg lite fundersam ut när han såg min säljorder

 

P/E talet står på 35,73, vilket många kanske ser som högt. Är då 35 i P/E högt? För en bransch som exploderar och ett bolag som är sjukligt fint kanske det inte alls är fallet. Paradox levererar makalösa titlar och mycket av deras verk hamnar högt upp på Steam’s topplistor.

Många talar också om att det sällan är billigt att köpa bra bolag och att det ska svida:

”Buy quality and cry once”

Jag har under min tid som bloggare skrivit väldigt fint om bolaget. Från mitt personliga samtal med Fredrik Wester till vänner som jobbar där och trivs som fisken i vattnet. Och nu säljer jag alltså?

Nåväl, det kanske blir dags att hoppa in igen när (om) värderingen kommer ner. Vi som lever, vi får se.

Blev i alla fall sälj på 70 st aktier idag till kursen 89 kr. Jag hade tidigare lagt in en säljorder på fredagens kurs som var 90 kr, men denna gick inte igenom.

För affären betalade jag totalt 15 kr i courtage och vinsten exklusive utdelningar för de aktier jag nu sålde blev 2097 kr. Det innebar att 6230 kr kom in på mitt ISK som nu ska få börja jobba igen.

10
0
Kommentera gärna :)x
()
x