Ibland brukar jag ställa mig frågan: vad händer om jag inte får äga 20+ bolag som jag gör idag? Hur skulle portföljen se ut i sådana fall? Jag har nu ställt mig den frågan och här är mitt svar.

För att göra det lite trixigare så har jag gjort så att jag inte får välja investmentbolag (d.v.s. bolag som består av fler bolag). För i ärlighetens namn, om jag bara fick ha 5 bolag i portföljen så hade jag nog valt 5 investmentbolag. Men riktigt så tråkigt ska vi inte ha nu 🙂

Här är min lista. Jag kan tycka att den här portföljen är den mest stabila när det kommer till utdelningar och riskspridning för tillfället. Värt att notera är att jag är buy-and-hold och att det här är en portfölj som jag tror skulle överleva i ut och skur och ge en bra avkastning.

Noterbart är att jag aldrig rekommenderar någon att enbart äga 5 bolag.

 

Castellum

Fastigheter är min favoritbransch och det är ingen slump att nästan 20% av min totala portfölj idag består av fastigheter. Castellum har visat gång på gång att man fattar rätt beslut och på så vis har man genom åren förbättrat sitt kassaflöde.

Idag har man en fastighetsportfölj som är väldigt attraktiv men ser fortfarande till att vara defensiva när det kommer till exempelvis belåning. Något jag gillar skarpt!

Castellum går ett steg till, tänker nyare, är unika och driver på.

Se Castellums utdelningshistorik

 

Axfood

Tråkigt svar? Ja kanske. Men vem har sagt att en stabil och pålitlig portfölj behöver vara rolig?

Senast igår fick jag reda på varför jag äger bolaget då jag handlade på Willys, som ingår i Axfood:

Jag hade glömt mitt legg så jag kunde inte handla via shop-express. När jag kom till kassan blev det problem att få Willys Plus priserna då jag hade bytt kontokort samt inte hade mitt leg med mig. Men det blev inget gnäll i kassan utan kassörskan trodde att jag var ansluten och fixade detta direkt.

Tack vara den här typen av beteende kommer jag fortsätta handla hos Willys samt fortsätta äga dem i portföljen. Jag tror på deras förvärv samt deras sätt att växa inom online som är det viktigaste schackdraget för framtiden.

Se Axfoods utdelningshistorik

 

Holmen

Enligt den nu avlidne Aktiestinsen så bör man välja fastigheter och skog som alltid är stabila över tid – då har man svårt att misslyckas. Visst, det finns många skogsbolag där ute men själv har jag valt Holmen som min favorit.

Om du tror att du bara får en hög med skog när du äger Holmen så tänker du fel. Det här är en rejäl gott-och-blandat påse där vissa delar ingår i en megatrend m då mycket plast nu successivt byts ut mot t.ex papp.

Se Holmens utdelningshistorik

 

Johnson & Johnson

Här har ni det enda utländska bolaget i 5-manna-uppställningen. Jag gillar läkemedelsbolag då det är väldigt konjunkturokänsligt. Jag menar, även när ekonomin går på tårna så kommer folk behöva vård och mediciner, inte sant?

Det här är också en favoritbransch för mig och även om AstraZeneca och Novo Nordisk kanske är intressanta så hade jag inte valt dessa över Johnson & Johnson. I det här inlägget handlar det om att välja, och det har jag nu gjort 🙂

Se Johnson & Johnsons utdelningshistorik

 

Atlas Copco

Atlas Copcos innovativa produkter och tjänster omfattar bl.a. kompressorer, vakuumlösningar, generatorer, pumpar, industriverktyg och monteringssystem. Med andra ord väldigt verkstads- och industritunga produkter.

Något som är sant är att industri och verkstad väger tungt på den svenska börsen. Även om detta är en konjunkturkänslig bransch så har jag gärna med den i min portfölj om jag får välja mellan 5 bolag.

Det här är nog det mest stabila inom industri som jag kan komma på, och kan man köpa extra mycket vid rätt tillfälle så tror jag att man långsiktigt blir lyckligt lottad. Det är ingen slump att Atlas väger tungt i Investors portfölj.

Atlas är dessutom bland det mest pålitliga du kan hitta på svenska börsen när det kommer till utdelning.

Se Atlas Copcos utdelningshistorik

Vad tror ni om detta? Vilka bolag i er portfölj hade ni valt att ha kvar?

 

0 0 vote
Article Rating
29
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x