2021 är nog det år då det hänt mest i portföljen under ett enskilt kalenderår. Jag försöker att vara still i båten men ibland hittar jag bättre utdelningsbolag och byter därför ut någon spelare. Men, vad har det kalaset egentligen kostat?

OBS! Idag är det sista dagen att anmäla sig till min utlottning om du inte redan gjort det 😊

Köp och sälj under året

Totalt har jag handlat för lite drygt en halvmiljon kr, men då har jag också sålt aktier för nästan 200 000 kr. 300 000 kr är alltså den totala summan om vi räknar bort mina sälj. 60 000 av dessa kommer från utdelningar och resten är då nysparande från min lön och diverse bloggintäkter.

Köp          518 534 kr
Sälj          193 965 kr

 

Det kan också vara intressant och se vart dessa pengar landat. Här är mina topp 10 under året om vi summerar alla köp i respektive bolag:

Bolag Köp totalt
Prudential Financial Inc            64 606 kr
Swedish Match            39 208 kr
Texas Instruments Inc            37 458 kr
AstraZeneca            27 867 kr
Omega Healthcare Investors Inc            26 884 kr
eWork Group            23 549 kr
Digital Realty Trust Inc            21 855 kr
TransAlta Renewables Inc            20 655 kr
Holmen B            15 305 kr
Latour B            14 477 kr

 

Det första jag kan säga är väl att de nya bolagen i portföljen har hög placering. Prudential (PRU), Swedish Match (SWM) och Texas Instruments (TXN). Anledningen är att jag oftast säljer hela innehavet i ett bolag och då köper för samma summa i det nya bolaget. Det här blir alltså betydligt större affärer än vad jag annars gör.

Bland de redan existerande bolagen i portföljen så har jag köpt mest i AstraZeneca, Omega Healthcare (OHI) och Digital Realty Trust. Det här är enligt mig väldigt fina utdelningsbolag så jag är glad att de toppar listan.

Jag såg tidigare under året en jättechans att köpa Astra som jag också skrev om där och då. Aktien föll utan direkta nyheter att fästa vid. Ett klockrent köpläge visade det sig och det är väl kanske det här jag är mest nöjd med under 2021.

 

Totalt courtage för 2021

Courtagekostnaden (alltså avgift för köp/sälj) landade på 1 678 kr. Det här motsvarar då 0,0736% av mitt totala portföljvärde hos Avanza, inte ens 0,1% med andra ord.. En rätt låg avgift i det stora hela. Här har jag då enbart tagit courtaget i hänsyn och inte den valutaväxling (spread) som tillkommer vid köp av utländska aktier.

Jämföra vi med tidigare år så ser det ut såhär:

Courtage 2020: 1567 kr

Courtage 2019: 1008 kr

Courtaget är fördelat mellan följande bolagen

Anledningen att Swedish Match toppar listan är för att jag nog råkade köpa med fel courtageklass vid ett tillfälle. Visst gör även jag misstag och dessa kan bli rätt dyra 🤗 Men annars har jag handlat väldigt mycket Swedish Match under året, något som gjort många läsare upprörda.

Det är inte ovanligt att utländska innehav toppar listor likt dessa. Visst hade det varit trevligt att kunna handla billigare i utlandet. Å andra sidan är aktiehandel så extremt billigt idag så jag ska väl inte klaga. Innan min tid fick man betala 99 kr oavsett storlek på ordern.

Vad som slår mig här och nu är att jag handlat galet lite XACT Sverige i år. Oftast glömmer jag bort denna även om det kanske är en av de mest intressanta utdelarna i Sverige med tanke på att det är en börshandlad fond med utdelning.

10
0
Kommentera gärna :)x
()
x