På bilden ser ni min senaste utdelning som trillade in i min Kapitalförsäkring (KF). Det är då mitt finska ”investmentbolag” Sampo som delade ut över 2 feta tusenlappar efter det att euron växlats om till svenska kronor. Men sedan har vi den tråkiga källskatten som verkligen visar vilken stor negativ effekt det blir.

Försäkringar är rätt intressanta. Vi människor blir mer och mer måna om att ta det säkra före det osäkra. Förr var det en självklarhet att gå ut i strid men idag känns det olustigt att inte ha sina tänder försäkrade ens en gång. Allt ska försämras…som i reklamen. Sampo ger dig lite av varje där mycket är just försäkringar.

Den här bilden tycker jag ändå ger en hyfsad bild av vad du som investerare får när du köper Sampo

If känner du helt klart till som bosatt i Sverige. Ingen kan ha undgått vad de gör. Sedan har du även Top-danmark som också är ett försäkringsbolag. Bolaget erbjuder ett brett utbud av försäkringstjänster, med störst specialisering mot person- och livförsäkring.

Sedan får du även Nordea, men som det verkar nu dumpar Sampo mer och mer av dessa. Sampo har minskat sitt innehav i Nordea med ytterligare 162 miljoner aktier. För mig ser det ut som att Sampo blir en samling av försäkringsbolag. Särskilt nu då man i slutet av 2020 slutfört förvärvet av brittiska försäkringsbolaget Hastings Group som du också ser i bilden oven.

Att Sampo har för avsikt att skeppa iväg ännu mer Nordea kunde vi se i deras senaste presentation från februari där man meddelar att fortsätta sälja kommande 18 månader.

Egentligen är det här alla tiders. Vi har svårt att investera i försäkringsbolag i Sverige och särskilt om du är intresserad av utdelning.

 

Nå…

Varför kan jag säga att det är ett bra utdelningsbolag när utdelningen de 2 senaste åren sett ut såhär?

Som du ser har vi en enastående trend men utdelningen har inte direkt återhämtat sig efter pandemin, något vi sett i många andra bolag.

Här är det viktigt att tänka på att Sampo gått ut med att man vill vara väldigt försiktig. Det tycker jag man ser när vi kikar på utdelningsandelen. 2018 var den strax över 90% men nu är den 79%. En lägre utdelningsandel ger också större säkerhet till oss investerare.

Sampo handlas idag till ca 4,5% i direktavkastningen. Rätt högt med andra ord trots en rätt bra kursåterhämtning.

 

Sampo källskatt

Men vad det här inlägget handlar om är källskatten för Sampo. Avanza gick nyligen ut med att källskatten i Finland blir 35%. Det här är 20 procentenheter högre än tidigare.

Äger du Sampo i en ISK kan du få 20% tillbaka genom att själv ansöka men äger du via KF får du automatiskt allt tillbaka efter typ 3 år. Ni minns ju hur mycket galla jag spytt över att det tar längre och längre tid för dig att få tillbaka slantarna.

En aktie i Sampo kostar idag ca 392 kr. Som du ser betalar jag hela 720 kr i källskatt från utdelningen. Du behöver inte vara jätteduktig matematiker för att inse att jag hade tjänat på att kunna köpa ytterligare en aktie i Sampo här och nu i stället för att betala källskatt.

Här tycker jag det är väldigt svårt. Jag gillar verkligen Sampo som utdelningsbolag och har svårt att hitta ett lika magnifikt bolag inom försäkringar. Samtidigt har jag svårt att försvara denna enorma källskatt som gör att jag här och nu kan handla mindre.

Antar att det är lika bra att dra av plåstret.

Hur har ni gjort, har ni sålt av något finskt bolag ännu?

28
0
Kommentera gärna :)x
()
x