För dig som investerar i utländska aktier i en KF så får du tillbaka den skatt på utdelning du betalat inom 3 år. Avanza sköter detta åt dig och i början av varje år får du besked kring hur mycket du ska få tillbaka. När kommer då källskatten för 2021?

 

Kort svar

Exakt dag är ännu inte bekräftat, men källskatten från Avanza kommer tillbaka i mars.

 

Då kommer källskatten från Avanza 2021

Jag har fört lite historik kring när källskatten kommit tillbaka. Såhär har det sett ut för mig

  • 2020: källskatten kom 7:e februari
  • 2019: källskatten kom 31:a januari

När källskatten är oss tillhanda 2021 är fortfarande en gåta. Jag valde att ställa frågan direkt till Avanza som svarade såhär:

Hej! Förhoppningsvis kan vi skicka ut så mycket ingående information som möjligt inom ett par veckor. Vi siktar på mars!

Svaret på när källskatten kommer är alltså i mars. Förra året februari, året innan januari. Vad blir det nästa år? 1:a april? Det här börjar bli ett skämt så det kanske är rätt passande ändå…

 

Avanza är egentligen värsta stället att välja om du vill investera i utländska aktier. Varför då?

Ja Nordea är helt klart vassast här, det tror jag att du kan hålla med om. Att vänta ca 2 månader för att få tillbaka källskatten i stället för 3 år hade inte jag tackat nej till. Visst, investerar du i Danmark får du inte tillbaka samtliga 27% men i alla fall 15%. Danmark har likt Finland högre källskatt än 15%.

Så vitt jag vet tar det samma tid att få tillbaka källskatten via Nordnet som Avanza (rätta mig gärna om jag har fel). Dock så verkar Nordnet ha en historik att alltid betala tillbaka 100% i källskatt. Hos Avanza har detta diffat mycket, precis som Petrusko skrivit om.

Historiskt sett har vi alltid lyckats få tillbaka 100 procent. Rent skattemässigt är det därför bättre att äga utländska utdelningsaktier i en Kapitalförsäkring.. Källa: https://www.nordnet.se/blogg/kunskapsbanken/aktier/vad-behover-man-tanka-pa-for-utlandska-aktier/

Jag tycker om Avanza när det kommer till mycket, men samtidigt är jag rädd att man här kommer bli omsprungen.

 

4.6 10 votes
Article Rating
24
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x