Enligt en studie visar det sig att människor med mindre pengar tenderar att spela mycket mer än rika personer.  Hur kan det egentligen komma sig? Och finns det något samband mellan rika människors beteende?

 

Rika spelar mindre än fattiga

Studien kommer ursprungligen från Thomas Corley (Tom C. Corley) som under 5 år gjorde omfattande undersökningar kring beteenden hos rika kontra fattiga. I boken Rich Habits, Poor Habits får vi läsa om kloka slutsatser som dramatiskt kan öka dina chanser att bli mer förmögen eller uppnå ekonomisk frihet.

Jag har inte läst boken själv, men jag kan tycka att den verkar intressant. Har någon av er läst den?

Av de fattiga i den här studien var det 77% som köpte lotter varje vecka och 52% som tippade på någon typ av sportspel minst en gång i veckan.

Av de rika såg siffran annorlunda ut. Här var det 6% som köpte lotter varje vecka och 16% som deltog i sportspel.

Det här är bara ett exempel på hur rika och fattigas beteende skiljer sig utifrån den studie som gjordes av Corley. Studien visar också att de med mindre pengar tenderar att äta snabbmat oftare, medan de rika är mer kostmedvetna.

När det kommer till lärande väljer de rika att hitta nya sätt att tillföra kunskap, medan de fattiga oftast ser på TV. Ett exempel kan vara du som läser den här bloggen, medan din kompis som inte alls har samma drivkraft ligger hemma i soffan och ser på Farmen.

På något sätt har de rika insett att chansen att bli miljonär på trisslotter är så ofantligt mycket lägre än om du börjar investera smart. Jag blev miljonär på 4 år genom aktier. Det hade jag nog inte blivit om jag sprungit iväg till Kalles kiosk och köpt trisslotter varje dag. Chansen är däremot hög att jag slutat i någon form av skuldberg.

Jag har i stället optimerat mitt sparande och sedan låtit min portfölj göra jobbet. 5 tips på hur jag lyckats spara så mycket hittar du här:

5 tips för grymt sparande