Att höjda priser skulle få många att hålla lite hårdare i plånboken visste jag, men att det skulle bli ett mycket stort problem för väldigt många visste jag inte. Och vem vet, kanske är det här bara början? Det sprutar nu ut reportage om familjer som har det tufft där den ena tycks leva i större misär än den andra. 

Det här är självklart värt att skriva om för tidningarna då vi svenskar gillar att läsa om de som har det sämre än oss själva. Speciellt sämre ekonomiskt verkar det som. Jag menar, det finns väl en anledning till att Lyxfällan överlevt 31 säsonger och fortsätter vara ett av de mest tittade programmen.

Nåväl, jag läste nyligen en artikel om en tvåbarnsmamma som har det väldigt tufft. Hon heter Anete För att spara pengar gör hon följande:

  • Slutat röka snusa
  • Äter inte godis
  • Köpar margarin i stället för smör (??)
  • Har barnen varannan vecka och när hon inte har barnen så äter hon mindre för att ha råd med mer föda när väl de hungriga gamarna anländer (Obs. Hon beskriver inte barnen själv som ”hungriga gamar” utan det är min tolkning)

Kunderna till Matmissionen har på senare tid ökat explosionsartat. Visste du förresten att Axfood var medgrundare till Matmissionen 2015? Axfood är kanske det bästa svenska utdelningsbolaget.

Willys medgrundare till Matmissionen i Malmö | Axfood

Min gissning är att du inte får handla på matmissionen. Där får enbart de med en inkomst på under 11 900 kr i månaden handla. Troligtvis får du inte heller studera, för skumt vore det annars.

Annete beskriver sin upplevelse av matmissionen:

– Att kunna handla här gör stor skillnad. Det gör att jag har råd att köpa glass till barnen och att vi kan ha fredagsmys.

Det här med fredagsmys är intressant tycker jag. Själv minns jag vårt fredagsmys med att vi fick se på Disneydags samt att mamma poppade sådana kastrullpopcorn med smör. Det var otroligt gott. Någon glass och extra lull lull kom först in senare.

Popcornkastrull — WePoPoP:s lyxpopcorn — Fem kännetecken för en perfekt popcornkastrull

Mamma i sin tur har beskrivit att de i sin familj ytterst sällan fick någon läsk. När de väl fick det så gjorde man alltid hål i kapsylen (glasflaska) med en spik och drack genom det lilla lilla hålet. Tanken var då att läsken skulle räcka längre.

Jag missunnar inte barn, det gör jag inte. Men ibland kanske man måste ta tjuren vid hornen och berätta för dem att det tillfälligt är tuffa tider vi lever i och att vi alla måste skära

 

 

Svårt att Inte klara sig i Sverige

Själv tänker jag att det alltid går att klara sig i Sverige. Har du ingen mat på bordet kan du säkert vandra in till närmaste instans och du kommer alltid få en hjälpande hand.

Har du i stället gjort som Anette i artikeln och dragit på dig skulder långt över dina öron så finns alltid skuldsanering. Dina skulder rensas helt då det inte är rimligt att du kommer kunna betala dem under din livstid. Du får gå på existensminimum i några år men detta kommer ändå göra så att du får mat på bordet.

Vill du sedan ha det något flottigare finns det säkert någon form av bidrag du kan få.

37
0
Kommentera gärna :)x
()
x