På tal om gårdagens inlägg i Lyxfällans ära skulle jag vilja ta upp det här med skuldsanering och att vissa verkar kunna få detta beviljat.

Skuldsanering innebär i korthet att du inte tvingas betala alla dina skulder, men kan det verkligen vara så sjukt lätt?


 

Jag och sambon brukar se på Lyxfällan tillsammans. Egentligen vet vi inte varför vi gör det. Är ju samma repetitiva elände varje gång med folk som verkligen gräver sin egna grav. Det intressanta är att det oftast är värre än det vi ser på TV, enligt programledarna själva.

Igår såg vi på en 29-årig man som tydligen tyckt om att låna pengar i sina dagar. Han var uppe i en skuld på drygt 750.000 kr(!!), alltså mer än dubbla mitt portföljvärde.

Det som gjordes i slutet när budgettavlan gicks igenom igen var att påpeka skuldsanering och vips kunde man trolla bort alla tusenlappar under posten Skuld.

 

Helt galet, eller hur? Som sambon sa: ”Men då är det väl bara att låna och sedan begära skuldsanering??”

 

Vad är skuldsanering egentligen?

Jag har alltid funderat vad det här egentligen innebär och blev tvungen att kolla upp det.

Enligt Kronofogden får vi den här förklaringen

En skuldsanering innebär att du betalar en del av dina skulder under några år. Resten slipper du betala. När skuldsaneringen är slut har du inte längre kvar de skulder som ingick i din skuldsanering – tanken är att du ska vara skuldfri.

Visst, jag förstår att tiden innan skulderna blir sanerade inte är rolig. Man tvingas väl mer eller mindre leva på existensminimum. För mig låter det däremot lite intressant att så stor del av ens skulder bara kan försvinna ifall man håller sin betalningsplan under saneringens tid.

Efter det att kronofogden tagit emot ansökan skickas det ut ett förslag till de aktörer som personen tagit lån från. Dessa har då möjlighet att svara. Vad händer om de inte godkänner detta? Varför skulle det godkännas? Får lånegivarna fortfarande tillbaka sina pengar?

 

Som om det inte vore nog intressant…

Det intressanta är det man kan läsa i slutet kring skuldsanering hos kronofogden:

Undvik att dra på dig nya skulder under tiden skuldsaneringen pågår. De nya skulderna ingår inte i skuldsaneringen och måste därför betalas helt och hållet.

Nähä, är det så? Klart som tusen att folk som fått skuldsanering vill dra på sig nya skulder…

 

Kanske inte så konstigt…?

Det som kanske är ännu mer intressant är att man inte är begränsad till en skuldsanering per liv, utan är det så att du dragit på dig nya skulder efter saneringen är du välkommen med en ny ansökan.

Varför är det bara under en begränsad tid? Borde inte saneringen pågå tills alla skulder är betalda eller tills dess att personen avlider? Jag vet inte… för mig låter det fortfarande konstigt.

Nåväl, i Sverige är väl livstids fängelse mellan 20-30 år, så kanske är skuldsanering inte allt för konstigt trots allt.

 

12
0
Kommentera gärna :)x
()
x