Befinner du dig i USA får du sluta läsa nu 🙂 Jag tror jag fick frågan 3 gånger när jag idag läste pressmeddelandet från Axfood där man verkligen ville försäkra sig om att informationen inte når andra länder. Nu har jag i alla fall tackat ja till Axfoods nyemission och blir därmed tilldelad ett gäng nya aktier inom kort.

Idag är första dagen på teckningsperioden för Axfoods företrädesemission. Äger du dagligvarubolaget tillika utdelningsbolaget Axfood så är sannolikheten stor att du ser detta meddelande när du loggar in hos Avanza, Nordnet eller annan bank.

Det här är alltså en nyemission med företrädesrätt (kallas företrädesemission). Kort och gott har vi som befintliga ägare i Axfood företräde till de nya aktierna.

Nu när jag tänker efter var det länge sedan det här inträffade för mig. Oftast tycker jag att man gör riktade emissioner, alltså till enbart vissa intressenter. Värt att påpeka i just denna nyemission är att Axfoods största ägare kommer sluka drygt 50% av hela emissionen.

Varför väljer man då att ta in pengar och trycka nya aktier? Generellt har bolaget ett behov av att investera och så är det även i detta fall. Slantarna ska användas för att möjliggöra investeringar som möjliggjorts då Axfood tidigare förvärvade Bergendahls foods.

Jag kan tycka att det är lite luddigt men jag väljer alltid att svara ja på nyemissioner då jag litar på bolaget jag äger och deras förmåga att fatta klockrena investeringsbeslut.

Kort och gott svarar du nu på om du vill delta i nyemissionen eller inte

  • 1 aktie i Axfood ger 1 teckningsrätt
  • 30 teckningsrätter ger dig rätt till 1 ny aktie

Teckningskursen blev satt till 215 kr. Då aktiekursen i Axfood idag står i drygt 290 så valde jag att teckna mig för det jag hade rätt till, d.v.s. 10 stycken aktier. Inte så mycket, men det är något i alla fall.

Självklart är det ingen skillnad på dessa aktier jag erhåller utan de ger samma utdelning som de jag haft tidigare.

Värt att påpeka är att Axfood nu måste se till att pengarna börjar jobba väl. Nu när det blir fler aktier på den öppna marknaden så måste man visa ökad vinst för att behålla samma eller mer vinst/aktie. Man får alltså inte bara stoppa pengarna under madrassen.

Daughter mistakenly throws out mom's old mattress stuffed with $1 million - New York Daily News

16
0
Kommentera gärna :)x
()
x