Snart ska alla som har digital brevlåda (exempelvis Kivra) fått sin deklaration i digital form. Datumen för då deklarationen ska skickas ut till dessa är 3-7 mars. I år blev det ytterligare en skattesmäll för egen del, men numer är det lite av en vardag. Den höjda ISK skatten gör nog att många som inte följt med får en klump i magen. Jag funderar lite kring hur skatten bara kommer öka och åter öka i takt med större portfölj.
Årets skattesmäll
Egentligen kan man säga att anledningen till att jag ständigt får restskatt grundar sig i ett par viktiga punkter:
- Största faktorn är utan tvekan den ISK skatt som varje år kommer förtrycka på deklarationen. Det är inte märkligt att drygt 2 miljoner i ISK värde ska skattas mer än om du har exempelvis 500 000 i din depå. Desto större portföljen blir, desto högre blir skatten.
- Mina investeringar i Tessin. Vinsten från mina projekt ska skattas med 30%. Denna dras inte direkt av Tessin utan kommer på deklarationen. När det kommer till investeringarna i SaveLend så dras skatten direkt på den ränta jag får.
- Jag betalar inte in mer skatt till min arbetsgivare under året.
I år ser resultatet ut såhär:
Beräknad skatt som jag ska betala: 8 800 kr
Sedan har vi mitt bolån som bidrar positivt till kalkylen. Du får göra avdrag med 30% av dina räntekostnader, upp till 100 000 kronor. Troligtvis är väl det här det enda positiva med att idag ha ett bolån, även om den positiva aspekten kan diskuteras. Det hade i alla fall sett mycket mer eländigt ut om jag inte haft bolånet.
En annan sak många kanske glömmer bort är att vi faktiskt haft en sparränta under en tid då räntorna nu varit högre. Denna ska också beskattas med 30%. Den ”vanlige” svensken som lever bortom vår värld stoppar pengarna i sparkonton. Många av dessa kanske blir överraskade i år.
EDIT! Utifrån diskussionen i kommentarsfältet dras skatten på de flesta sparkonton automatisk vid ränteutbetalning. Det var ett fel från min sida och jag ber om ursäkt. Nu var det så länge sedan jag faktiskt hade ett gediget sparkonto på så vis så jag är dåligt insatt där 🙂
Det hade varit intressant att veta hur skatteåterbäringen eller restskatten ser ut för gemeneman inför årets deklaration. Får folk mer pengar tillbaka i skatteåterbäring, eller är det högre restskatter?roligtvis får vi det svaret lite senare.
Som vanligt ser personer som får skatteåterbäring sig som de verkliga vinnarna. Det blir en extra slant som kan användas till en resa eller va fan som helst inom snabb konsumtion.
Vi som vet… vi vet. Dessa personer har egentligen betalat för mycket skatt under det gångna året. Pengar som direkt hade kunnat sättas i arbete och börja generera avkastning.
Varje år blir jag lika förvånad hur människor ser sig själva som någon form av Triss-vinnare när en fet skatteåterbäring dimper in på kontot.
Så påverkas höjda ISK skatten din slutgiltiga skatt
Vill man veta hur ISK skatten beräknas så har jag beskrivit det kortfattat här. Det är åtminstone mitt ärliga försök att förklara något enkelt. Har du dålig koll på ISK skatt rekommenderar jag det inlägget.
Det som kommer förtryckt i din deklaration kallas för schablonintäkten. Denna som du ska skatta 30% på.
Schablonintäkten kommer från kapitalunderlaget. Kapitalunderlaget är egentligen snittet på vad ditt ISK konto varit värt under det gångna året, läs mer om det här. När du multiplicerar det med Schablonräntan för ISK* får du då det som ligger ute på din deklaration just precis nu
*statslåneräntan + 1 procentenhet
Jag vet, det är sjukt krångligt och har så alltid varit. Vad du behöver veta är – desto högre statslåneränta och desto högre värde i ditt ISK, desto högre skatt ska du betala. Punkt.
Nyss kikade jag på hur denna schablonränta förändrats över tid. Det är rätt saftigt och förra året (det du får i din deklaration i år) är hela 3,62%.
Schablonränta ISK | |
2020-2022 | 1,25% (golvet kickade in) |
2024 | 3,62% |
Låt säga att mitt kapitalunderlag var 3 miljoner 2020 men också detsamma i år, alltså 3 miljoner. Jag leker alltså med tanken att jag inte satt in några nya pengar och att min avkastning varit lika med noll. Då skulle skatten bli enligt följande:
2020
3 miljoner * 1,25% = 37 500 (schablonintäkt i din deklaration).
30% av detta blir 11 250 kr i skatt
2024
3 miljoner * 3,62% = 108 600 (schablonintäkt).
30% skatt på detta blir 32 580 kr
Vad som egentligen blir kontentan i det här resonemanget är att ISK skatten kommer skilja rätt rejält när statslåneräntan går upp. Precis det scenariot har vi sett nu. Att man sedan fortsätter lägga på 1 procentenhet till statslåneräntan har jag ännu inte förstått… Hade jag suttit som politiker så hade min tanke varit att räntorna går upp och ner och att därför inget extra påslag skulle adderas från första början. Men det är bara jag.
Jag vet faktiskt några som valt att investera allt i en KF med tanke på att skatten där dras automatiskt 4 gånger varje år. Det enda du måste tänka på då är att likvider finns i din KF när denna dras.
Förbättringar kommer
Dels har vi redan nu en lägre statslåneränta jämfört med toppen förra året. För 2025 gäller 2,96% snarare än 3,62% i schablonränta. Det är fint! Troligtvis kommer den vara ännu lägre nästa år.
Sedan har den nya regeringen faktiskt varit förnuftiga genom att göra en del av ISK-beloppet skattefritt. Det var inte en dag för tidigt enligt mig. Alla detaljer om hur det funkar finns att läsa här nedan. Tänk på att det var något som kickade in i år och därför först kommer ge effekt på deklarationen nästa år. Det här var för övrigt mitt mest lästa inlägg förra året 🙂
Precis som föregående år är jag jätteintresserad av att höra hur ditt egna ”resultat” ser ut. Blev det skatteåterbäring eller restskatt? Jag är tacksam till dig som delar med dig.
Fantastiskt trevligt alla ni som delar med sig. Som vanligt riktigt intressant.
Sedan ber jag om ursäkt kring missen om sparkontot. Som tur har jag bildade människor med mig här i flödet 😀
Snälla Kronan inga fler artiklar om skatt 🙏
Jag blir deprimerad
Jag tycker det är helt självklart att man har belåning på ISK när räntan på belåningen kvittas mot schablonintäkten
Hej! Skatten på vanligt sparkonto dras väl direkt innan du får ut räntan? Det är väl inget som kommer som restskatt på deklarationen?
Det beror på sparkontot. Är det svenska aktörer så lär det dras direkt annars kan man få vänta på deklarationen.
Tack så mycket för förtydligandet. Har på mig att Akelius haft något liknande som kanske kan tas som exempel här. Det var i alla fall ett stort fel från min sida och jag har rättat det nu.
Skatten från räntan hos Tessin dras dock inte per automatik. Där är jag 100% säker 🙂 Men då är det inget sparkonto heller
Är så förvirrad över räntekonto-skatten. En preliminärskatt på 30% är dragen från kontot 31 december, som brukligt. I deklarationen står räntebeloppet och den avdragna skatten föritryckt. Under rutan ”överskott av kapital” är BÅDE schablonintäkten från ISK och ränteinkomsten med och så är det draget 30% skatt på hela den summan. Men då är det ju som att man drar av skatt IGEN på ränteinkomsten eller?? Fattar att man drar av på schablonintäkten (ISKen) men inte att ränteinkomsten är med där?
Jag håller med dig, har själv funderat exakt som du beskriver. Blir inte alls klok på det..Har provat googla på det men hittar tyvärr inget bra svar 🙂
Men skatten på 30% som redan är dragen är också inräknad under inbetald skatt, det är samma sak som med inkomst från tjänst där skatten som din arbetsgivare betalat in också kommer förtryckt
Du har absolut rätt där anonym. Det var mitt fel. Så galet länge sedan jag faktiskt hade ett sparkonto så jag minns knappt. Nu har jag fått några kronor i år men det är inte så mycket att jag reflekterade över det.
Ska uppdatera med ditt tillägg
Att vi som får tillbaka på skatten är de som är förlorare blir ju ett väldigt teoretiskt, och ärligt talat lite tröttsamt, resonemang. De flesta av oss som inte har privatekonomi som specialintresse hade låtit de pengarna bara gått in i den löpande ekonomin om vi hade fått tillgång till dem tidigare. Även om man i teorin förlorar några kronor på att få pengarna som en klumpsumma i efterhand så är det värt det för mig, och många andra. Så är det, oavsett om du tycker att det är klokt eller rimligt. Jag fick tillbaka 21 000 och är jätteglad.
Det är fine men… vad gör du här? Alltså du får vara här, men det går inte riktigt ihop. Det är som att komma in på ett LAN party och proklamera att man minsann inte vet vad som är meta för man har inte gaming som specialintresse.
Tusen tack att du delar med dig. Riktigt fin skatteåterbäring där. Hoppas en liten slant går till investeringar 🙂
”Vanligt folk” som sparar på konto får utbetalt nettoränta. Så en högre eller lägre räntenivå på sparkontot påverkar inte restskatten.
Yep, jag insåg det senare. My bad åter igen
Restskatt på 53k. Det är tydligen dyrt att vara rik 🙁
Jobbigt att den fattiga apan ska bli straffad så hårt kan jag tycka 🙁
Var väl någon som skrev här på bloggen att du skulle byta namn också.
Har även fått tips om att byta namn till MiljonenTillKronan av vissa som ogillar mig, hehe
56k =(
Fick åter 15959 kr, detta tack vare räntekostnader som väger upp del, annars skulle det vara mycket mindre. Vet att det i teorin inte är bra att få tillbaka skatt, men gillar när man kan investera en lite större summa då och då och inte bara månadssparandet 🙃
Det är ju inte bara i teorin… I praktiken är det bättre sätta pengarna i direkt arbete för att generera nya pengar och inte behöva vänta till nästa år…
Tack och lov får vi tillbaka källskatten mycket tidigare nu i alla fall
Absolut! Det blir en rejäl slant att återinvestera. Dessutom lär väl pengarna komma in när bolagen skiftar ut sin utdelning och då kan man med gott hjärta köpa ifall man vill äga bolagen under många år framöver.
Hej. Är inte sosse men tycker det är konstigt att arbete av kapital är så mycket lägre skatt än på vanligt arbete. Med ISK med normal avkastning så är skatten 5-15 % av vinsten. På arbete är det mycket högre . Skattetrycket ska inte öka men borde jämnas ut för den totala ekonomins skull.
Ja, ISK/KF har på det hela taget jämförelsevis väldigt förmånlig beskattning, men det är värt att komma ihåg att väldigt mycket kapital ligger i klassiska depåer där vinster beskattas med 30%, och jämfört med dessa är skatten på lön i många fall lägre. Till exempel beskattas en bruttolön på 17000 kr/månad beskattas med ca 15%, och en bruttolön på 68500 beskattas med ca 30% (beroende på kommun, förstås).
Nu är ju inte skatten på arbete så högt längre 21% betalar jag. Men du har ju skatta pengarna en gång innan
Jo men du har ju redan skattat för pengarna du investerat tänker jag. Tycker det känns rimligt. Sedan resonerar många att ISK inte lönar sig ifall du investerar på riktigt lång sikt. Då snackar vi säkert 40 år. Har ett halvt skrivet inlägg om just det som jag ännu inte gjort klart
27 874 kr i år det är dyrt att vara rik:)
Ja i alla fall om Vänsterpartiet skulle fått bestämma
Försöker planera så att jag ligger plus minus noll varje år. Brukar vara småbelopp att betala in eller få tillbaka.
Halloj https://tvamanadsloner.blogspot.com/
Ändå bra från sin sida att göra den planeringen. Själv har jag rätt dålig koll innan om jag ska vara ärlig. Det enda jag vet är hur mycket som investeringarna drar ner totalen med
När skatten växer så får man börja hålla reda på den för hand så att man kan lägga undan pengar. Inte skoj, men det blir i alla fall ingen överraskning.
Ja men lite så kan man tänka. Gäller väl framförallt när man gått ner i tid och lever på sin portfölj skulle jag säga
Hej jag undrar om man har utmätning från kronofogden kommer jag att få pengarna från deklaration, tack.
Nej de tar fogden.
Restskatt 7500kr. Hade tänkt mer men har bytt mycket till KF. Ingen lån. Men hel del avdrag som jag kommer deklarera.
Morgon!
I år blev det en restskatt på 11 600 kr, fast jag ska göra ett reseavdrag vilket sänker det till cirka 10 K. Högsta någonsin!
Nästa års skatt kommer ju bli lägre vilket är bra.
Snyggt!
Jag funderade för ett tag sedan på hur många som glömmer göra detta, eller snarare som inte vet att man kan göra det. Tur åtminstone att bolånet (och andra lån med säkerhet) sker per automatik
Får betala 500 kr så inte så farligt 🙂
Det är ju egentligen det ultimata. Alltså att komma så nära 0 som möjligt
33 Loppor i rest i år!
0 kr inkomst av tjänst, inga lån.
Får jag fråga hur det går till? *Intresserad
Restskatt på 50 000:- men hade räknat med det. Sålt ärvda fonder men även summan på mitt ISK har växt en del. Har dock betalat in 25 000:- redan och så blir det lite reseavdrag också så räknar med att betala in ca 20 000:- till.
Just det. Oftast ligger väl dessa i en vanlig depå så det är alltid lite surt. Det är väl en fördel med ISK kan jag tycka, ifall man tänker på de efterlevande.
Var ett oväntat arv från en gammelmoster som blev 101 år gammal. Fonderna var inköpta för 58000:- någon gång i tiden. Värdet när hon gick bort var strax över
600 000:- Intressant att se vad tiden gör med kapitalet.
Får en skatteåterbäring på 2200kr iår.
Skatten på min kf däremot är på hela 40 k!! Som jag måste betala om året.
Får drygt 5k i återbäring. Den har legat däromkring de senaste åren.
Rest ca 17000kr kul att vara pensionär!
JG
Restskatt på drygt 30 000.
restskatt på 26k kr, och då har jag ändå fått avdrag med 66k på bolåneräntan, så hade ju nästan varit expressen-nyhet (var ju idag om han som vann en miljon i vem vill bli miljonär som fick restskatt på 100k) om man varit skuldfri.
Ursäkta att jag byter ämne, men om oljepriset fortsätter att falla och norska oljebolag firtsötter att gå ner, skulle du tänka dig att öka?
Jag är frestad att göra det om blodbadet fortsätter…trots att jag nog redan är överexponerad. Men jag är en sucker för den höga utdelningen, och hög risk tydligen. 😛 Jag får köpa fastigheter om blodbadet fortsätter…överexponerad mot olja som sagt.
Om det inte enbart är räntan på ditt bolån som reducerar din restskatt så betalar väl även du för mycket skatt under året? Dvs du har för hög prel skatt hos arbetsgivare/löneuttag (vet inte om du är egen, aldrig läst bloggen tidigare).
Är så fallet, kanske det vore läge att vara lite mer ödmjuk, eftersom du liksom andra dödliga ej är fullt optimerad? Jämka nästa år om du vill åt varje krona så fort den finns tillgänglig.
Själv bränner jag min återbäring på 2st PS5:or till mina svärsöner och blir således förevigad. Livet är kort 🙂
Jag fick en restskatt som var några nollor högre än tänkt. Huvudsakligen beroende på att jag inte riktigt hade koll på hur bra ISK gått, framför allt det jag startat upp för barnbarnen, och pga att jag legat kvar med för låg skattesats på pensionsuttag. Nu justerat för framtiden.
Beräknat belopp att betala 69400.
Sitter redan 60000 på skattekontot, så bara 9000 som ska föras över. Det är ju ränta på skattekontot också, så jag brukar föra över i omgångar under året. Känns på nått sätt lättare då när beskedet kommer 😉
Ska bara betala 25k i restskatt 🙃
Tack för bra inlägg.
Fick restskatt på 6000 vilket var surt men då tänkte jag inte på ISK skatten vilket förklarar restskatt.
”Tyvärr” inga lån som ger rätt till avdrag hehe.
Trevligt forum för skattefrågor gällande sparkonton, ISK/KF, deklaration, belåning, kapitalunderlag, snittränta på ISK, scablonersättning m.m
Jättebra frågeställningar tas upp, vi lär oss ekonomi och förhoppningsvis blir nyfikna och studerar och lär oss ännu mer i och om den ekonomiska verklighet vi lever i idag 2025.
Restskatt 96t men utdelning +800t, skatt ca 12 % istf 30%.
11585 fick jag i restskatt. Högsta restskatt jag haft någonsin. Fick be en släkting om hjälp med den. Har låglön. Så hadde inte löst det själv. Är så tacksam för den hjälpen. Kommer inte sälja fler fonder.
Drygt 15k i restskatt. Inte SÅ farligt, med tanke på att närmare 10k är fastighetsskatt. Då är resten ”bara” ISK och vad mer som nu kan tänkas ha bidragit. Ibland funderar jag på att sätta in ngn 1000-lapp extra i månaden för att inte åka på en sådan här … ”smäll”. Samtidigt är jag fullt medveten om vad ISK innebär. Tur att man har en krigskassa. 🙂
55 k i restskatt iår, inga lån, hus och jobbar 7-8 månader om året, kollektivare.
Vill gärna hitta ett sätt att sänka restskatten. Å andra sidan betyder restskatten att inkomsten varit mycket bra.
Nybörjare! Månadspar till mina barn på KF och till mig själv på ISK och hoppas på en ljusare ekonomisk framtid. Men jag hänger inte med och tar gärna emot en enkel förklaring. Om jag spar i investmentbolag, globala indexfonder etc dvs inte de här raket-aktierna med stor avkastning, utan jag fokuserar på buy and hold och utdelningscase. Är det då smart att spara på ISK? Skatteåterbetalning på 10 000, för mig äter det nästan upp halva utdelningen för året? Och så tillkommer ju kostnader för courtage. Hur ser din årliga kalkyl ut för detta? Blev lite nedstämd när jag räknat… Läs mer »
[…] Skattesmäll i år igen. Hög ISK skatt gör sitt till investerarna […]
Blir lite märkligt när småbelopp på bankkonto beskattas mer än miljoner på ett ISK. En enklare och mer rättvist upplägg hade varit att beskatta alla sparandeformer lika: eventuellt ett fribelopp och sedan en flat tax för resten, oavsett vad det är. Men bara på avkastningen, inte på kapitalet i sin helhet. De flesta europeiska länder behöver mer skatteintäkter de närmaste åren för att parera försvarsutgifter. Det skulle vara logiskt att i Sverige sänka löneskatter och harmonisera och därmed höja kapitalskatter; vi som investerar på börsen skulle knappast sluta med det om skatten på avkastningen gick upp. ISK-skatten är lite ologisk,… Läs mer »
Slakt på fastighets aktier. Jag varnade ingen lyssnade
Jag räknar alltid med att få restskatt då jag får pension från tre olika försäkringsbolag som bara drar 30% i skatt så det blir alltid restskatt, dessutom så tillkommer ju ISK-Skatten.Men jag blev glatt överraskad då jag fick ungefär samma summa i restskatt som förra året lite drygt 15000 kr.Ränteavdraget för den väldigt höga belåningen som jag använder mig av gjorde väldigt gott för att minska restskatten.Dessutom så fick jag väldigt fina avdrag för den utländska skatten som jag hade betalt på mina utländska utdelningar som jag hade på ISK-Kontot innan jag skaffade mig en kapitalförsäkring där jag numera har… Läs mer »