Snart ska alla som har digital brevlåda (exempelvis Kivra) fått sin deklaration i digital form. Datumen för då deklarationen ska skickas ut till dessa är 3-7 mars. I år blev det ytterligare en skattesmäll för egen del, men numer är det lite av en vardag. Den höjda ISK skatten gör nog att många som inte följt med får en klump i magen. Jag funderar lite kring hur skatten bara kommer öka och åter öka i takt med större portfölj.

 

Årets skattesmäll

Egentligen kan man säga att anledningen till att jag ständigt får restskatt grundar sig i ett par viktiga punkter:

  • Största faktorn är utan tvekan den ISK skatt som varje år kommer förtrycka på deklarationen. Det är inte märkligt att drygt 2 miljoner i ISK värde ska skattas mer än om du har exempelvis 500 000 i din depå. Desto större portföljen blir, desto högre blir skatten.
  • Mina investeringar i Tessin. Vinsten från mina projekt ska skattas med 30%. Denna dras inte direkt av Tessin utan kommer på deklarationen. När det kommer till investeringarna i SaveLend så dras skatten direkt på den ränta jag får.
  • Jag betalar inte in mer skatt till min arbetsgivare under året.

 

I år ser resultatet ut såhär:

Beräknad skatt som jag ska betala: 8 800 kr

Sedan har vi mitt bolån som bidrar positivt till kalkylen. Du får göra avdrag med 30% av dina räntekostnader, upp till 100 000 kronor. Troligtvis är väl det här det enda positiva med att idag ha ett bolån, även om den positiva aspekten kan diskuteras. Det hade i alla fall sett mycket mer eländigt ut om jag inte haft bolånet.

En annan sak många kanske glömmer bort är att vi faktiskt haft en sparränta under en tid då räntorna nu varit högre. Denna ska också beskattas med 30%. Den ”vanlige” svensken som lever bortom vår värld stoppar pengarna i sparkonton. Många av dessa kanske blir överraskade i år.

EDIT! Utifrån diskussionen i kommentarsfältet dras skatten på de flesta sparkonton automatisk vid ränteutbetalning. Det var ett fel från min sida och jag ber om ursäkt. Nu var det så länge sedan jag faktiskt hade ett gediget sparkonto på så vis så jag är dåligt insatt där 🙂

Det hade varit intressant att veta hur skatteåterbäringen eller restskatten ser ut för gemeneman inför årets deklaration. Får folk mer pengar tillbaka i skatteåterbäring, eller är det högre restskatter?roligtvis får vi det svaret lite senare.

Som vanligt ser personer som får skatteåterbäring sig som de verkliga vinnarna. Det blir en extra slant som kan användas till en resa eller va fan som helst inom snabb konsumtion.

Vi som vet… vi vet. Dessa personer har egentligen betalat för mycket skatt under det gångna året. Pengar som direkt hade kunnat sättas i arbete och börja generera avkastning.

Varje år blir jag lika förvånad hur människor ser sig själva som någon form av Triss-vinnare när en fet skatteåterbäring dimper in på kontot.

 

Så påverkas höjda ISK skatten din slutgiltiga skatt

Vill man veta hur ISK skatten beräknas så har jag beskrivit det kortfattat här. Det är åtminstone mitt ärliga försök att förklara något enkelt. Har du dålig koll på ISK skatt rekommenderar jag det inlägget.

Det som kommer förtryckt i din deklaration kallas för schablonintäkten. Denna som du ska skatta 30% på.

Schablonintäkten kommer från kapitalunderlaget. Kapitalunderlaget är egentligen snittet på  vad ditt ISK konto varit värt under det gångna året, läs mer om det här. När du multiplicerar det med Schablonräntan för ISK* får du då det som ligger ute på din deklaration just precis nu

*statslåneräntan + 1 procentenhet

Jag vet, det är sjukt krångligt och har så alltid varit. Vad du behöver veta är – desto högre statslåneränta och desto högre värde i ditt ISK, desto högre skatt ska du betala. Punkt.

Nyss kikade jag på hur denna schablonränta förändrats över tid. Det är rätt saftigt och förra året (det du får i din deklaration i år) är hela 3,62%.

Schablonränta ISK
2020-2022 1,25% (golvet kickade in)
2024 3,62%

 

Låt säga att mitt kapitalunderlag var 3 miljoner 2020 men också detsamma i år, alltså 3 miljoner. Jag leker alltså med tanken att jag inte satt in några nya pengar och att min avkastning varit lika med noll. Då skulle skatten bli enligt följande:

2020

3 miljoner * 1,25% = 37 500 (schablonintäkt i din deklaration).

30% av detta blir 11 250 kr i skatt

2024

3 miljoner * 3,62% = 108 600 (schablonintäkt).

30% skatt på detta blir 32 580 kr

 

Vad som egentligen blir kontentan i det här resonemanget är att ISK skatten kommer skilja rätt rejält när statslåneräntan går upp. Precis det scenariot har vi sett nu. Att man sedan fortsätter lägga på 1 procentenhet till statslåneräntan har jag ännu inte förstått… Hade jag suttit som politiker så hade min tanke varit att räntorna går upp och ner och att därför inget extra påslag skulle adderas från första början. Men det är bara jag.

 

Jag vet faktiskt några som valt att investera allt i en KF med tanke på att skatten där dras automatiskt 4 gånger varje år. Det enda du måste tänka på då är att likvider finns i din KF när denna dras.

 

Förbättringar kommer

Dels har vi redan nu en lägre statslåneränta jämfört med toppen förra året. För 2025 gäller 2,96% snarare än 3,62% i schablonränta. Det är fint! Troligtvis kommer den vara ännu lägre nästa år.

Sedan har den nya regeringen faktiskt varit förnuftiga genom att göra en del av ISK-beloppet skattefritt. Det var inte en dag för tidigt enligt mig. Alla detaljer om hur det funkar finns att läsa här nedan. Tänk på att det var något som kickade in i år och därför först kommer ge effekt på deklarationen nästa år. Det här var för övrigt mitt mest lästa inlägg förra året 🙂

Skattefritt upp till 300 000 kr – gäller det för alla?

 

Precis som föregående år är jag jätteintresserad av att höra hur ditt egna ”resultat” ser ut. Blev det skatteåterbäring eller restskatt? Jag är tacksam till dig som delar med dig.

62
0
Kommentera gärna :)x
()
x