Snart är det dags för den sänkta skatten på ISK och KF att träda i kraft. Jag har lovat mig själv att inte dra upp för mycket politik här på bloggen utan begränsa mig till det som faktiskt direkt rör investeringar. Det nya skattefria beloppet på 300 000 kr väcker dock några frågor. Gäller det för alla? Gäller det för både ISK och KF? Hur mycket pengar rör det sig om? Kan man samla sparandet hos många nätmäklare för att dra extra nytta av dessa 300 000 kr?

Det sägs att vi svenskar inte blir lurade på första april utan i stället på valdagen. Troligtvis finns det mycket sanning i det begreppet. Personligen tycker jag att många positiva ändringar redan skett. Exempelvis tankar jag nu diesel i min V70 för 17,20 kr/liter i stället för 28,52 kr/liter.

Foto KTM

 

Bäst av allt är att skatten för ISK nu sänks rejält, något jag tycker skulle skett betydligt tidigare.

När jag säger rejält så är det givetvis en relativ fråga. Grundavdraget på 300 000 kommer givetvis slå mest procentuellt för de med lågt portföljvärde, medan det mer blir en droppe i havet för den som har 20 miljoner på sitt konto. Å andra sidan gillar jag det för det blir lika för alla och gynnsamt till nya sparare.

Observera! Jag har försökt svara på frågorna nedan utifrån allt jag läst mig till. Det kan finnas felaktigheter men då brukar mina läsare vara noga med att kommentera dessa.

 

Kort om den sänkta skatten på ISK/KF

Regeringen vill slopa skatten på de första 300 000 kronorna för de som sparar i ett ISK eller KF.

Det här är ett förslag som Tidöpartierna (regeringen och SD) gick fram med som vallöfte och som nu snart kan bli verklighet.

Skattefritt upp till 300 00 kr – gäller det för alla?

Ja, grundavdraget på 300 000 kr kommer att påverka alla som sparar i ett ISK/KF.

Tidigare var det mycket spekulation kring att de med 300 00kr kommer få betala full skatt på slly men den teorin är sedan länge bortblåst.

Den med 600 000 kr i sitt ISK kommer beskattas för de 300 000 över grundavdraget. Hur skatten beräknas har jag förklarat lättsamt tidigare, så att alla kan förstå.

 

När börjar den sänkta ISK skatten gälla?

Om lagrådsremissen presenteras i budgeten och antas av riksdagen i höst gäller de nya reglerna från 1 januari 2025.

Mycket talar för att det här kommer bli verklighet utifrån vad jag läst. Då det nya reglerna börjar gälla först 1 januari 2025 så får du som investerare först se effekten på deklarationen som kommer i början av 2026.

 

Gäller det skattefria beloppet för både ISK och KF?

Ja, grundavdraget på 300 000 kr gäller för både ISK och KF.

 

Hur mycket mindre skatt rör det sig om?

Det framgår att 3,9 miljoner personer väntas få en skattelättnad om reglerna klubbas av riksdagen före årsskiftet.

Mediansparare, med 74 000 kr på ISK/KF, får en skattesänkning med 777 kronor utifrån vad man skulle ha betalat.

Den maximal skattesänkning för en investerare uppskattas bli 3 150 kr per år. Jag och många av mina läsare kommer landa inom den kategorin. Det är ändå rätt schyst. När statslåneräntan nu sänks kommer det bli en dubbel positiv effekt.

Kostnaden för skattesänkningen antas bli cirka 7 miljarder kronor om året. Många ser med onda ögat på den här sänkningen men mitt argument har alltid varit att sluta skyffla skattepengar på onödiga saker så löser det sig.

 

Placera i många ISK konton för att få mer skatteavdrag?

Många har funderat ifall du kan placera exempelvis 300 000 kr hos Avanza och sedan 300 000 kr hos Nordnet o.s.v. för att ”fuska” dig till extra avdrag.

Enligt Mats Persson (ekonomisk- politiske talesperson) så menar han att det kommer fungera som ett grundavdrag på deklarationen för alla. Avdraget gäller alltså per person och inte per konto.

 

 

42
0
Kommentera gärna :)x
()
x