Covid-19 har drabbat många hushåll rätt hårt. För många finns jobben kvar men sanningen är att arbetslösheten i sommar nådde över 9%. Att vara arbetslös idag är inte ovanligt. För att kickstarta ekonomin efter krisen föreslår nu Centerpartiet tillsammans med Liberalerna en stor inkomstskattesänkning där det kommer bli mer pengar över för låg- och medelinkomsttagare.

Jag skriver sällan om politik på bloggen men är en hård motståndare till höjda ISK skatter. Senast skrev jag en artikel där jag presenterar partiernas tankar kring att sänka ISK skatten. Där kan jag tycka att både Centerpartiet och Liberalerna tänker sunt.

För 2021 handlar det om skattesänkningar motsvarande 13,5 miljarder kronor, som fram till 2023 växer till en permanent sänkning på 17 miljarder.

Annie Lööf säger såhär:

“Nu krävs en ekonomisk rivstart som tar Sverige framåt, genom krisen. Det handlar om att förbättra människors ekonomiska trygghet och samtidigt att få hjulen att snurra igen”, säger partiledare Annie Lööf.

“Totalt sänker vi nu skatten för över sju miljoner svenskar. Det ska märkas i plånboken när man jobbar, och det är också helt avgörande att vi nu hittar sätt att stimulera ekonomin” fortsätter hon

 

Sänkt skatt på förvärvsinkomster

  • Skattesänkningen är permanent.
  • Omkring 7,2 miljoner människor får sänkt skatt från och med 1 januari 2021.
  • För 2021 handlar det om en skattesänkning på 1 500 kronor per person. För 2022 är summan 1 880 kronor och för 2023 handlar det om 3 000 kronor om året.
  • Förslaget gör störst skillnad för låg- och medelinkomsttagare. Skattesänkningen fasas in, från inkomster om 40 000 kronor per år och med fullt genomslag vid en månadslön på 20 000 kronor per månad.

 

Sänkt skatt på arbetsinkomster

  • För att göra det mer lönsamt att arbeta införs en tillfällig skattesänkning på arbetsinkomster under 2021 och 2022.
  • Totalt är satsningen på 5 miljarder årligen under de kommande två åren.
  • Skattesänkningen är riktad mot personer med lägre inkomster.

 

”Det här är en historisk skattesänkning i en historisk tid. För att använda statsministerns ord så är det en sjujäkla skattesänkning”, säger Annie Lööf.

Självklart är det här trevliga nyheter, men jag kan ändå tycka att nyheten kommer vid ett konstigt tillfälle. Det var väl redan 2014 som Magdalena Andersson pratade om att ladorna var tomma. Om de var tomma redan då – hur tomma är de inte idag efter alla helikopterpengar?

Magdalena Andersson tycker att det här är bra då många haft ökade utgifter under pandemin. Själv har jag väl mest lidit av att jag tvingats brygga mitt egna kaffe här hemma… ;D

”Många arbetstagare har haft högre utgifter nu under krisen. Många har kanske åkt mer bil, andra har köpt elcykel. De som jobbar hemma kanske har uppgraderat bredband eller köpt kontorsutrustning. Det gör att man har haft ökade utgifter”, säger hon.

Själv fattar jag inte att folk kör mer bil och köper elcyklar när syftet är att hålla sig borta från alla och helst nere i en bunker. Men Magdalena är äldre än mig så hon kan säkert mer om det där 🙂

 

Tyvärr så tror jag att majoriteten av svenskarna kommer göra sig av med den extra lilla slanten, lika fort som den kommer in. Jag gör vad jag kan för att visa hur ett sparande kan förändra din situation och vägleda dig till ett rikare liv, men tyvärr kommer människans behov av kortsiktiga nöjen alltid ligga steget före mitt arbete här på bloggen.

För att citera Annie Lööf igen: “Det handlar om att förbättra människors ekonomiska trygghet “. Ja, men då krävs det att svensken faktiskt lägger pengarna i en buffert eller börjar investera. Om man lägger pengarna på shot-brickor på krogen kommer det inte skapa någon mer trygghet direkt.

Skattesänkningen på förvärvsarbete träder i kraft första januari nästa år.

Jag går fortfarande i tron om att skatten för ISK och KF kommer höjas inom en relativt snar framtid. Majoriteten av mina läsare tycker också att det här är en dålig grej långsiktigt och jag gör det jag kan för att sprida vårt gemensamma ord. Men min röst kan inte höras hur långt som helst 🙂

5 3 votes
Article Rating
14
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x