Snart är det dags för val och den 9:e september går vi för att avgöra ytterligare 4 år av Sveriges framtid. En regering kommer formas och alla är vi spända på hur det kommer bli. Det finns en rad viktiga frågor men när det kommer till den här bloggens syfte är det kanske frågan om skatten på vårt kapital som är i rampljuset.

 

Skatt på ISK /KF – en viktig fråga?

Jag vill trycka på att jag i det här inlägget inte förmedlar vad jag själv röstar på och det är egentligen ganska oviktigt. Som jag nämnde finns det viktigare frågor ,men kanske kan du som investerare även ta med hur de olika partierna tänker kring skatt på kapital då det här ändå kan vara avgörande till hur ditt kapital kommer utvecklas i framtiden.

Som ni vet har vi redan fått 2 höjningar av skatten på ISK och KF. Vilka partier är egentligen för ytterligare en höjning, och finns det partier som vill se till att återsälla skatten på dessa till tidigare nivå?

När jag säger skatt på kapital så menar jag alltså pengarna som du har i din portfölj och som du skattar för. Antingen på själva avkastningen om du har en Aktie och fonddepå, eller varje år om du har ett ISK eller KF.

Informationen nedan är egentligen hämtad från Investerarens podcast där Nicklas går igenom en artikel publicerad på DI som handlar om hur partierna tänker kring skattefrågan. Se detta som en sammanfattning

 

Så tänker partierna kring kapitalskatten

I tabellen nedan ser du vilka partier som vill sänka skatten på ISK och KF. Länge ned finns det även ytterligare kommentarer till varje parti.

Parti Vill sänka skatten på kapital Kommentar
Socialdemokraterna Nej Får vi behålla regeringsmakten kommer vi införa en ny skatt på högre kapitalinkomster. *
Vänsterpartiet Nej Gällande skatten på ISK och KF så har man idag inga planer på att förändra den. **
Miljöpartiet Nej Inga förslag på att förändra skatt för ISK/KF ***
Moderaterna Osäkert Vill inte presentera vad man tänker kring höjd skatt på ISK/KF men säger att ”det är viktigt att skatten på sparandet hålls nere”.
Centerpartiet Osäkert Vill i alla fall inte höja skatten mer på ISK/KF och tycker att beslutet om att höja skatten var dumt.
Liberalerna Ja De första 100.000 kr man sparar ska vara skattefria. Vill återföra ISK skatten. ****
Kristdemokraterna Ja Var med och avskaffade fastighets och förmögenhetsskatten. Vill sänka ISK/KF skatten
Sverigedemokraterna Ja Vill återställa skatten på ISK/KF till nivån innan höjningarna. För att minska klyftorna vill man i stället sänka skatten på arbete.

 

Socialdemokraterna – Magdalena Andersson tycker fortfarande att det finns en ”rabatt” på vårt ISK konto och menar att en höjning av skatten på kapital inte är något märkligt.

** Vänsterpartiet – enda partiet som just idag har ett färdigt förslag på skattehöjningar av kapitalinkomster. Man vill här höja skatten på inkomst av kapital från 30% till 36%.Säljer du alltså dina aktier som du har på en vanlig Aktie- och Fonddepå och har en vinst på 1000 kr så får du alltså betala 360 kr i stället för 300. Värt att nämna är att det var Vänsterpartiet med Ulla Andersson i spetsen som tidigare gav förslag om att höja skatten på ISK, vilket också gjordes

*** Miljöpartiet – Vill dock minska ränteavdrag, vilket då egentligen blir ökad kapitalskatt då du får göra mindre avdrag för om du idag har lån. EDIT! Många var tveksamma till min jämförelse och kan hålla med om att det inte går att jämföra ränteavdraget mot kapitalskatten på så vis. Men som sagt, minskat ränteavdrag, men miljöpartiet menar också att de här pengarna kommer att återföras hushållen på ett annat plan. Vart vet jag inte.

**** Liberalerna – ”Liberalerna vill ha skatteregler som gynnar strävsamhet och sparande. Om företag och deras nyckelmedarbetare beskattas hårdare i Sverige än i våra konkurrentländer är risken att investeringarna sker utomlands istället.” Detta tog jag från deras hemsida.

 

Värt att notera är inte ta dessa löften på fullaste allvar. När det kommer till politik blir vi oftast lurade och löftet när ISK/KF infördes var ju att skatten inte skulle röras. Där såg vi hur länge det ”löftet” faktiskt hölls.

Sedan vill jag också meddela att ni gärna får kommentera om det är något ni inte tycker stämmer. Det här är som sagt information jag fått i andrahand och kan inte försäkra att den är 100% rätt.

 

22
0
Kommentera gärna :)x
()
x