I en intervju presenterade Stefan Löfven att vi måste få ökade skatter på kapital i någon form. Syftet sägs ska vara att minska klyftorna mellan de rika och de fattiga. Löfven kan med andra ord liknas vid en nutida Robin Hood?

Som jag förstått det så är det osäkert i vilken form detta kommer ske. Det behöver givetvis inte vara ISK/KF skatten som höjs. Kanske blir det skatter på fastigheter eller varför inte återinförande av gåvoskatten?

På något sätt ska mer pengar in i alla fall.

När det kommer till skatten på ISK räknas den ut baserat på statslåneränta (2018: 0,51%) samt ett extra påslag på 1 procentenhet. Den här extra påslaget fanns inte tidigare men redan under förra mandatperioden höjdes den 2 gånger – först till 0,75 %-enheter och sedan 1 %-enhet. Totalt blir det alltså 1,51% för 2018.

EDIT! Inser att ovanstående är lite tokigt formulerat. Skatten blir inte 1,51% utan detta är procentsatsen som du multiplicerar ditt kapitalunderlag med. Sedan tar du summan du får ut och multiplicerar med 30%. Där har du skatten.

  • Insättningar totalt under året: 15 000
  • Statslåneräntan 30 nov 2018: 0,51 % + 1,00 % = 1,51 %

5000 + 5500 + 11 000 + 20 000 + 15 000 = 56 500 kr
56 500 / 4 = 14 125 kr (detta är kapitalunderlaget)
14 125 * 1,51 % = 213,30kr (detta är schablonintäkten som kommer förtryckt i din deklaration)
213,3* 30 % = 64kr

Precis som många andra så tycker även jag att det ska bli spännande att se vad Stefan Löfven menar mer konkret. För mig känns risken stor att ISK skatten höjs igen. Det har ju funkat förut liksom. Sedan kan man alltid trycka på att ISK är alldeles för fördelaktigt.

Nu är det väl dessutom ett gyllene läge att höja skatten. Vem kommer egentligen komma ihåg detta när vi står vid valstugorna om 4 år?

Många tror att Socialdemokraterna vill lugna alla de som blev upprörda efter det att värnskatten nu försvinner (den extra skatt som du betalar om du tjänar mycket). De med lägre löner blir givetvis upprörda över detta, men nu när Löfven gått ut och sagt att skatten ska höjas för kapitalinkomster så kanske det känns bättre.

Klart är i alla fall att vinnaren blir de utan kapital, de som lever från en lönecheck till en annan. Inte du med andra ord.

Jag tycker att Frida Bratt uttalade sig väl kring detta:

”Det här är inte första gången som Stefan Löfven och regeringen har talat om att man vill se höjda kapitalskatter. Sist de talade om detta var de tydliga med att det inte gäller skatten på ISK. När det är så diffust som det är nu och man inte vet vad som avses är det många sparare som blir oroliga”, säger Frida Bratt, sparekonom Nordnet.

 

Många gillar höga kapitalskatter

Jag vet att många av mina läsare tycker att det är bra att skatten på ISK/KF höjs då det faktiskt är bra för Sverige att mer skatter införs. Vi får mer pengar över till skola, till vägar, samt till feta bonusar.

Själv tänker jag lite tvärt om. Genom att fortsätta tillhandahålla ett attraktivt ISK och sparande så kommer fler och fler börja spara och fler  kommer börja skatta på sitt kapital varje år.

Självklart ska vi skatta på kapital. Det säger jag inget om. Men jag börjar bli less på att man inte håller det man lovar.

Det sägs att 0,5% av svenska folket blir lurade på 1:a april. Resten 99,5% blir lurade på valdagen. Kanske lite lustigt, men det ligger något i det trots allt.

 

ISK – inte nödvändigtvis det bästa

Jag vet många bloggare som sålt mycket av sina innehav i sin vanliga aktie- och fonddepå och därigenom skattat 30% av vinsten. Anledningen var för att börja investera i ett ISK där gräset lovades vara grönare.

Faktum är att ett ISK inte nödvändigtvis behöver vara bättre. För att ett ISK ska vara attraktivt krävs att din avkastning överstiger dessa 1,51% som jag ordade om tidigare. Förra året backade Stockholmsbörsen (SIXRX) och därigenom blev det inte fördelaktigt.

Det är just p.g.a. detta som jag brukar förespråka att du som sparar i t.ex. räntefonder bör ha ditt sparande i en traditionell depå där du skattar 30% av vinsten. Annars ”äts allt upp”.

Låt säga att vi nu får en höjning med 0,5 %-enheter till. Då innebär det att avkastningen ska vara över 2,01%. Dessutom hade vi så sent som 2014 en statslåneränta på över 2%. Får vi den nivån igen blir det totalt 3,5% (2% + 1,5% i extra påslag).

 

Jag står fast vid min åsikt

…att ISK skatten borde förbli attraktiv. För vem i ärlighetens namn tror egentligen att det extra påslag som vi nu har fått kommer tas bort den dag då statslåneräntan höjs? Inte jag i alla fall.

Det finns väldigt få politiska frågor där jag känner att jag har något att säga till om. Just här är det däremot skillnad. Jag kommer alltid stå upp för spararnas bästa för jag vill kunna fortsätta att inspirera och tipsa envar om vad ett långsiktigt och ihålligt sparande faktiskt kan göra!

 

 

 

41
0
Kommentera gärna :)x
()
x