Jag läste nyligen om Moderaternas förslag kring bland annat sänkt ISK skatt och sänkt skatt för låg- och medelinkomsttagare. Här sammanfattar jag vad som sas och varför KTM ger detta tummen upp.

Själv har jag aldrig röstat på Moderaterna och vad jag röster på har jag hållit hemligt här på bloggen. Egentligen är det ointressant.

Vad som däremot är intressant är hur partierna tänker kring skatter på sparande. Jag är väldigt nöjd med det Moderaterna presenterat idag och är detta är väl motsatsen till vad ”ISK dödaren” tidigare meddelat.

 

Moderaternas förslag om sänkt ISK skatt

Själva tanken med ISK var att stimulera sparandet och få svensken att spara mer. 2012 lovade man att hålla detta orört men med åren har det skett flera förändringar som inte gynnar oss investerare:

Inkomstår Förändring
2012 ISK skapas
2016 Statslåneränta + 0,75 procentenheter. Dessutom införs ett minsta tak på 1,25%
2018 Från +0,75 procentenheter till +1,0 procentenheter. En ökning med 0,25 procentenheter alltså

Nu diskuteras det fritt om miljonärsskatter och fortsatta höjningar.

Något som sticker ut är Moderaterna som idag än en gång poängterar att skatten för ISK borde sänkas. Redan i somras var Moderaterna ute och sa att den undre gräns för ISK på 1,25% som nu finns borde slopas. Skulle statslåneräntan + den 1 procentenhet som nu existerar gå under 1,25% så gäller idag att 1,25% ändå används.

Exempel:

Statslåneräntan 30 nov 2020: -0,09 % + 1,00 % = 0,91 %. Eftersom det finns en undre gräns på 1,25 % blir dock schablonskatten 1,25 % 2021.

 

Idag kom ytterligare nyheter om att man vill sänka skatten på ISK:

”Vi behöver fler som sparar”, säger Elisabeth Svantesson (M).

Oj så jag älskar det citatet. Kanske är årets citat 2021 från en svensk politiker enligt mig. Kort, enkelt, men ändå sååå sant.

I dagens nyhet trycker man på att skatten för ISK bör sänkas. Det är inte mig emot. Sänkt skatt i ISK betyder inte automatiskt lägre skatt för Sverige. Gör vi detta mer attraktivt kommer fler börja spara och årlig skatt tillförs Sverige. Tvärt om, det kan till och med bli mer pengar in till ladorna.

De svenska ladorna är välfyllda

 

”Regeringen har höjt skatten vid flera tillfällen. Det tycker vi är fel. Det är många som sparar till sin insats, till sin framtida pension”, säger Elisabeth Svantesson, som är ekonomiskpolitisk talesperson i Moderaterna.

”Vi vill ta bort golvet och sänkta skatten så att det blir mer lönsamt att spara. Vi behöver fler som sparar”, säger hon vidare.

  • Utöver detta meddelar Moderaterna att skatten bör sänkas med fokus på låg- och medelstora inkomster. Dock har jag inte hittat några detaljer kring detta.
  • Fastighetsskatten, förmögenhetsskatten och arvs- och gåvoskatten ska inte återinföras.
  • Nystartade bolag ska slippa bolagsskatt under sina första tre verksamhetsår
  • Den som har varit arbetslös länge och tar ett jobb ska få ett påslag på lönen med tio procent, max 2500 kronor per månad.

Jag tycker faktiskt att det här är fina förslag. När man tänker på förslagen ovan så är den första reaktionen att detta kommer kosta skjortan. Och visst lär det kosta. Långsiktigt tror jag att däremot detta kan gynna Sverige.

41
0
Kommentera gärna :)x
()
x