Den så kallade miljonärsskatten har blivit en snackis på senare tid. ”De rikaste i samhället har råd att bidra mer”, så lyder Magdalena Anderssons senaste uttalande om hur pengar ska skeppas in i ladorna. Miljonärsskatten är en ny typ av skatt där vi miljonärer likt jag får bidra lite extra. Frågan är väl vad det här skickar för signaler till alla som vill följa mina fotspår för att bli miljonär?

Är det någon jag inte skulle vilja dela en utlandsresa med så är det Magdalena Andersson. Samtidigt hade jag nog valt Madgalena framför Ulla Andersson som verkligen tappade mitt förtroende efter sitt uttalande om höjd ISK skatt för många år sedan. Men minnet lever kvar.

 

Miljonärsskatt

Huvudargumentet är alltså att samhällets allra rikaste har råd att bidra mer till välfärden.

En miljonärsskatt bör därför införas, som träffar de med stora förmögenheter men undantar bostäder och kombineras med ett tak.

Vad miljonärsskatten innebär i detalj vet vi inte men huvudargumentet tycks lyda såhär: Den halvan av befolkningen som har de lägsta inkomsterna har ökat sin ekonomiska standard med drygt hälften sedan 90-talets början, men de 10 procenten med högst inkomster har mer än fördubblat sina inkomster och den rikaste procenten har ökat sina inkomster mer än trefaldigt.

Det som däremot står klart är att inte de som blivit rika via fastigheter kommer drabbas av just detta. Den delen av miljonärerna går fria.

Jag tycker att det är väldigt ofta man skapar oro och inte ger några direkta detaljer. Håller med Frida i hennes uttalande:

”Det första problemet är att man inte ger några detaljer. Det uppstår direkt en osäkerhet och väldigt många frågetecken vem det här berör”, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

”Man säger att det ska beröra miljonärer, men det är i dag ett väldigt brett begrepp.”

Socialdemokratiska arbetsgruppen verkar rätt övertygade om att det är den ökade ekonomiska ojämlikheten beror på kapitalinkomster. Det är alltså sådana som du och jag, vi som tjänar pengar på pengar, som bidrar till att samhället blir icke jämlikt. Killen vid roulettbordet som får skuldsanering via Lyxfällan nämner man inte ens.

 

Statsministern backar miljonärsskatten

Löfven verkar också gilla uttalandet kring miljonärsskatt

”Det finns ett utrymme för de som har det allra bäst ställt att bidra till välfärden”, säger han.

Vad man då ska komma ihåg är jag som sparar i aktier redan skattat på min lön. Sedan skattar jag varje år på mitt kapital med tanke på att jag äger aktierna i ett ISK. Förutom det bidrar jag till Sveriges näringsliv genom att exempelvis delta i nyemissioner när bolagen behöver ytterligare kapital.

Kul är väl ändå att Stefan tar upp mitt huvudämne, d.v.s. utdelningar, i sitt uttalande:

”Vi ser när ojämlikheten ökar i vårt land att den största delen handlar om kapitalvinster, räntor och utdelningar.”

 

Det råder tvivel kring ifall vi aktieägare bidrar till svenskt näringsliv eller ej. Köper jag en aktie så är det någon annan som säljer. Samtidigt ska vi ställa oss frågan varför ett bolag går till börsen. Det kan givetvis finnas flera anledningar. En vanlig anledning till varför styrelesen eller ägarna vill börsnotera ett bolag är dock att de behöver finansiera sin fortsatta tillväxt.

 

Problem kan uppstå

Hur det här kommer att slå och om det kommer slå vet vi inte ännu. Det tråkiga enligt mig är ifall ISK/KF skatten höjs. Det har man gjort väldigt ofta historiskt, även fast man sa att ISK skulle hållas orört.

Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka. Visst är det märkligt att den som säljer sin bostad får skatta 22% på den vinst man gjort, men säljer jag aktier (från vanlig depå) så skattar jag 30% av vinsten. Där tycker jag att vi som äger aktier bidragit med mer än villaägare. Och det säger jag trots att jag äger mitt egna boende idag.

Sverige borde kanske tänka om lite här när vi ser hur många bolag drar sig bort från Sverige för att slippa alla skatter.

Jag fattar däremot att ladorna måste fyllas på igen nu efter pandemin och såhär inför ett val är det nog mindre smärtsamt att påverka oss aktiesparare som är en mindre grupp än de som lever från ett lönekuvert till ett annat.

För när allt kommer till kritan så tycker nog majoriteten av de som inte äger aktier att vi som äger aktier borde skatta ännu mer.

 

Så ser partierna på högre skatt på kapital

Jag skrev ett inlägg lite mer generellt om vilka partier som vill se högre skatter på kapital. Det känns väl inte som att denna lista ändrats särskilt mycket men den bör nog uppdateras nu inför valet nästa år.

Centerpartiet sågar i alla fall förslaget om miljonärsskatt

30
0
Kommentera gärna :)x
()
x