Jag får ständigt frågan varför jag fortsätter att köpa för så små belopp hos Avanza och hur dyrt det blir. Därför tänkte jag ta och kika på vad mina aktieköp kostat mig i courtage hitintills i år.

Courtage är alltså avgiften du betalar för varje aktietransaktion du gör (köp och sälj). Du betalar inget courtage när du handlar med fonder. Hos Avanza finns det idag 4 olika klasser som du kan välja bland beroende på ditt köpbeteende:

Jag ligger just nu på Mini, vilket jag alltid gjort. I början av min resa lades jag automatiskt på courtageklass Medium vilket gjorde att mina små affärer kostade 69kr styck! Det sved kan jag säga

Numer finns det också PB Mini (private banking) som gör att du får extra lågt courtage. Då måste du dock uppnå 3 miljoner i portföljen, vilket inte alla gör (inte jag i alla fall).

Se ditt totala courtage

Jag skrev tidigare en artikel om hur du kan se vad du lagt i courtage tidigare. Den artikeln visar fortfarande rätt information och du hittar den här

 

Mitt totala courtage

För min del ser det ut enligt följande:

Antal aktietransaktioner: 59 st

Totalt courtage: 178 kr

Skrev tidigare om hur du kan optimera dina köp för att betala så lite courtage som möjligt.

Det största bidraget står helt klart Kopparbergs och utländska transaktioner för, utan tvekan. När jag t.ex. handlar Kopparbergs betalar jag 19 kr i courtage, vilket innebär att jag skulle kunna göra 19 st affärer i Castellum för samma pris. Det är rätt brutalt, och en anledning till att jag inte köper Kopparbergs så ofta.

Själv tycker jag inte att 178 kr är särskilt dyrt. Jag föredrar att köpa kontinuerligt och ofta i små poster och sprida dessa bland mina innehav. På så vis får jag över tid ett bra snitt i alla mina bolag.

 

Det hade varit grymt kul att höra hur ni handlar. Väljer ni att köpa för flera tusenlappar vid varje transaktioner eller för mindre belopp?

 

 

9
0
Kommentera gärna :)x
()
x