forstaaktiekop

Tänkte att det kanske vore på sin plats att presentera mitt allra första aktieköp. Det var den första kronan som sattes in som jag sedan skulle se växa sig allt större över tid; ja, det var i alla fall tanken. Jag kan säga redan nu att jag vid den här tiden, tidigt 2015, var sjukligt osäker kring finansmarknaden.  Även om jag vet att jag har oändligt mycket mer att lära mig så är kontrasten mot vad jag kunde då och nu obeskrivligt stor.

Jag minns hur jag öppnade konto hos Avanza. Av någon anledning så verkar jag vid den här tiden ändå haft lite koll och öppnade faktiskt ett ISK där jag satte in min första slant. Vad som hände efteråt är jag lite osäker på men jag vill minnas att jag klickade mig vidare till Placeras nyhetssajt och läste deras tips på vad man borde satsa på just nu. Gjorde aldrig någon fundamental eller teknisk analys utan köpte gladeligen direkt ett par aktier utifrån rekommendationen. ”Det här blir toppen!”  tänkte jag. Kan tillägga att jag här inte var medveten om vad courtage var, något som jag fick lära mig den tråkiga vägen.

Dagen efteråt var det enbart röda siffror på mitt ISK och avkastningen i procent var enormt stor, fast på den negativa sidan dess värre. Det visade sig senare att det inte var kursen som dykt utan snarare en courtageavgift som dragits, en avgift på ca 60 kr per köp. Då jag enbart köpt en eller två aktier av bolagen kan ni lätt räkna ut hur pass dyrt det faktiskt blev! Fick senare lära mig om courtageklasser samt att jag låg rejält fel vid min första order. Det blev därför en tråkig start på min resa mot miljonen, men har lovat mig själv att aldrig ge upp så det var bara att ta nya tag efter händelsen.

Så till alla nya där ute kan det vara värt att kika över vilken courtageklass ni ligger på innan ni gör era första köp.

0
Kommentera gärna :)x
()
x