I det här inlägget tänkte jag visa upp alla förändringar som är gjorda när det kommer till ISK skatten. En hel del ändringar har gjorts och den stora frågan är väl om vi kommer se ytterligare ändringar även framöver som missgynnar vi som valt ISK/KF.

2012 var året då investeringssparkontot (ISK) lanserades. Själva tanken bakom detta var att stimulera sparandet och få svensken att spara mer. Krångliga deklarationsregler skulle undvikas och ISK skulle vara fördelaktigt med exempelvis skattefria utdelningar. Dessutom skulle du slippa betala 30% i skatt på vinsten den dagen du väljer att plocka ut pengar utan i stället betala en mindre årlig skatt.

 

Kort – så funkar skatten för ISK

Skatten som du årligen betalar för dina innehav på ett ISK baseras på statslåneräntan. Ökar denna får du betala mer skatt och vice versa.

Vidare baseras skatten givetvis på hur mycket du har i totala tillgångar men också på hur mycket du satt in under året. Jag går inte in mer på det här i detalj då det inte är det inlägget handlar om.

Alla höjningar ISK skatt

När ISK kom så lovade man att detta skulle lämnas i fred*. Tyvärr har man inte riktigt följt detta som du ser i tabellen nedan:

Inkomstår Förändring
2012 ISK skapas
2016 +0,75 procentenheter. Dessutom införs ett minsta tak på 1,25%
2018 Från +0,75 procentenheter till +1,0 procentenheter. En ökning med 0,25 procentenheter alltså

 

2016  Utöver statslåneräntan lägger vi alltså på 0,75 procentenheter. Är statslåneräntan 1.25% blir totalen alltså 2% (1,25 + 0,75). Skulle den totala procenten understiga 1,25% så kickar taket in och det blir 1,25%.

2018  0,75 procentenheter var inte nog. I stället höjdes det till 1 hel procentenhet.

Det var i 2018 som jag började argumentera mot höjningarna. Här var också tidpunkten då jag lade ut den här Tweeten mot Ulla Andersson som fick väldigt mycket publicitet (tryck gärna på play knappen):

 

ISK Höjd skatt efter Corona?

Så vitt jag vet har vi inte fått någon info om att ytterligare en höjning kommer ske nu efter Corona. Däremot har vi sett antydan på att något borde göras kring kapitalskatten

”Kapitalinkomsterna kommer att minska, men det drabbar ingen fattig.” – Magdalena Andersson

Jag är ingen spåkärring men det jag vet är att ladorna på något vis måste fyllas efter alla helikopterpengar som flugits ut. En höjning av ISK skatten skulle kunna komma att bli aktuell enligt mig. Och som sagt… ”det drabbar ingen fattig”, eller hur?

 

Ytterligare nackdelar

ISK har ytterligare nackdelar och det handlar bland annat om kontotypen i vissa fall utesluter investerare från att delta i nyemissioner. Jag är sällan med i nyemissioner men kan ändå tycka att det här är en viktig fråga att föra vidare.

Nordnet har skapat en kampanj som kallas #fixaISK där den här frågan förs vidare. Helt klart bra initiativ!

 

*Källa: då jag inte var verksam i 2012 har jag ingen källa på detta. Däremot har jag hört en av mina största inspirationskällor, Investeraren, nämnt detta vid några tillfällen då frågan varit på tapeten.

17
0
Kommentera gärna :)x
()
x