I förra veckan skrev jag en liten men naggande god artikel kring Stefan Löfvens uttalande om höjd kapitalskatt. Enligt en undersökning från Nordnet är 52% oroliga för detta men samtidigt har det nyligen kommit uppgifter från C och L som kanske lättar stämningen bland oss investerare.

Det var i en intervju som Stefan Löfven nyligen uttalade sig om att skatt på kapital måste höjas. Han berättade inte i vilken form detta skulle ske, och det vet vi inte än idag.

Många misstänkte direkt att det var frågan om skatten på ISK/KF. En skatt som redan höjts ett par gånger under tidigare mandatperiod.

Självklart var jag med i flödet och kanske spred lite för mycket oro. Nu verkar det däremot som att oron dämpats lite efter Centern och Liberalernas nyliga uttalande om att en sådan höjning inte kan bli aktuell utan stöd från de båda partierna.

”Jag har mycket svårt att se att en höjning kommer att ske. Det finns så otroligt dåliga sakliga argument som motiverar en skattehöjning”, säger Liberalernas Johan Pehrson.

Liberalerna har dessutom uttalat sig tidigare om att de 100.000 första kronorna som investerarna borde vara skattebefriade. En åtgärd som jag skulle tycka var fenomenal, trots att jag redan uppnått den gränsen i min portfölj.

”Det är dumt att beskatta folks sparande när vi vill få dem att spara mer”, fortsätter Johan Pehrson, som är ekonomisk-politisk talesperson för Liberalerna.

Det intressanta med JUST PRECIS det här jag menade när jag skrev mitt förra inlägg. Högre skatter är inte alltid lika med mer skattepengar. Anonym nämnde lafferkurvan* som ett bra exempel på detta.

(*)Kurvan illustrerar på ett pedagogiskt sätt hur beteendeeffekter gör att en skattehöjning inte nödvändigtvis innebär att skatteintäkterna ökar.

Även Centerpartiet verkar ha liknande ståndpunkt:

”ISK-frågan väger absolut inte lätt. Vi anser att det är något av det viktigaste för småspararna och vi vill snarare underlätta för Sveriges småsparare än tvärtom. Jag har mycket svårt att se att vi skulle röra på just ISK-skatten.”, säger Emil Källström som är ekonomiskt politisk talesperson för Centerpartiet

Tyvärr går vi fortfarande med ovisshet om vad Stefan Löfvens uttalande faktiskt bottnar i, men kanske är det bara käbbel?

 

”Jag har läst den där flera gånger Kanske än vad du har gjort” ;D

 

21
0
Kommentera gärna :)x
()
x