Jag har genomlidit en rejäl ”vabruari”, vilket påverkat lönen för februari negativt. 2 feta slängar av förkylning med 2 karensdagar som härlig påföljd. Det är stunder som dessa jag verkligen ser att låga utgifter är viktigare än en hög lön. Det har blivit dags att kika på Sparkvoten för mars.

Tidigare fick jag faktiskt besked om en löneförhöjning på jobbet. Antar att det var för att jag var så grinig över min dåliga löneförhöjning nu senaste lönerevisionen och nästan lämnade mötesrummet med svarta ögon.

Detta är givetvis ett välkommet tillskott, speciellt med tanke på att jag gärna sparar hela löneförhöjningen. Vissa blir extremt glada för sin löneförhöjning och väljer att köpa ett par extra paket cigg varje vecka eller lyxar till det med lite finare middagar under månaden, men så funkar inte jag.

Jag vet att jag lever mitt liv alldeles utmärkt med det jag tidigare lyckats spara och låter i stället pengarna jobba vidare mot mitt miljonmål.

%

Miljonmålet

Som vanligt har jag ett litet speciellt upplägg kring mitt sparande. Såhär ser det ur:

Lönen för februari dyker in på kontot (1 månad sedan)

Jag väljer att ha kvar hela lönen på mitt sparkonto och konsumerar det som krävs.

Nu när marslönen dyker in (idag) tar jag det som är kvar från min februarilön och sätter över till mitt ISK hos Avanza.

Många tar och sätter av sitt sparande direkt från marslönen och säger att ”det här är det jag sparar”. På så vis begränsar du sig från att konsumera mer än vad som finns – du sätter av ditt sparande först med andra ord.

Det är väl rekommenderat att lägger undan pengar till sparandet direkt, men för mig har min egen strategi fungerat toppen!

Inkomster

Tack vare att jag lyckades sälja en gammal värdelös möbel inkasserade jag 200 kr. Alltid kul att skicka iväg det man själv tycker är skräp och få ett par extra hundralappar som över tid kommer öka kraftigt i värde.

Bloggen presterade mycket bra och utgör 14% av lönen från februari. Det är alltid något 🙂 Bloggintäkterna förra året för samma period var 330 kr. Det jobbiga är att mycket av bloggintäkterna försvinner till skatt och andra avgifter. That’s life. Detta betalar jag:

  • Skatt 30%
  • Sociala avgifter/arbetsgivaravgifter 31,42%
  • Avgift till de som har hand om min fakturering 5,98%

Som ni ser inser ni snabbt att det inte blir mycket kvar 🙂 Bloggen har alltså genererat över 8000 kr, men mer än såhär blir det inte över.

Jag har ett extrajobb som är rätt skönt. Jobbet kan jag göra vid min dator vissa kvällar samtidigt som jag kikar på någon film. Och nej, jag svarar inte på enkäter på Internet. Den skiten har jag lagt bakom mig. Som ni ser blev det inga pengar denna månad, men det beror på att jag inte fakturerar varje månad heller.

 

Lön  22 778 kr
Lön Extrajobb  0 kr
Bloggintäkter  3 210 kr
Övrigt  200 kr
Summa  26 118 kr

Sparande

Såhär mycket blev kvar efter allt shoppande:

Avanza  15500
Lendify  1500
Tessin  1500
Summa  18500

 

Såhär är alltså fördelningen mellan mina olika säckar.

  • Avanza 83,7% 83,7%
  • Lendify 8.1% 8.1%
  • Tessin 8.1% 8.1%

Sparkvot

Sparkvoten är delen som du lyckas spara av det du får in varje månad. Har du en inkomst på 20.000 kr och lyckas spara 10.000 kr så har du en sparkvot på 50%.

Vissa räknar med utdelningarna i sparkvoten, andra inte

Vissa räknar med amortering på bolån i sparkvoten, andra inte

Vissa räknar med amortering på billånet du tog för ett år sedan, andra inte

Vissa räknar med sitt målsparande i sparkvoten, andra inte

Helt klart råder det delade meningar gällande vad som ska ingå i en sparkvot och jag tycker att alla ska få räkna på sitt sätt.

%

Sparkvot

Jämförelse 2017

Jag tänkte bjuda på en liten påskkaramell och visa hur sparandet hitintills i år sett ut jämte föregående år. Det intressanta är att den faktiska summan jag sparat varit högre men sparkvoten lägre. Detta beror på att jag har högre inkomster nu i år men inte lyckas spara lika stor del av ökningen.

20
0
Kommentera gärna :)x
()
x