Det finns nog många som kommer ihåg förra året då jag skrev om min missnöjdhet rörande mitt lönesamtal.

Du har kanske varit i samma sits själv? Det vill säga att du någon gång kommit ut ur ett lönesamtal med ett tomt huvud och funderat:

Hur kunde det gå såhär egentligen?

Nu ska jag redogöra årets lönesamtal. Men låt oss först påminnas om förra året…

 

Förra årets samtal

Med handen på hjärtat kan jag meddela att jag inte var förberedd alls för ett år sedan. Jag var helt enkelt en munsbit för min chef; ett lätt byte.

Därigenom bestämde jag mig för att årets lönesamtal skulle bli episkt. Jag skulle jobba hårt, prestera bra och vara sanslöst förberedd.

Det var anledningen till att jag skrev inlägget om att klättra på lönestegen. Ett inlägg som fick positivt bemötande.

Viktig regel kring ditt lönesamtal

 

Årets lönesamtal

…blev dess värre allt annat än en succé. Faktum är att resultatet faktiskt blev sämre än föregående år. Enbart ett par hundralappar i löneförhöjning, vilket knappast svarar mot den inflation vi har.

Men jag kunde snacka för min sak ska ni veta! Jag ljög aldrig, men tack vare att jag varit flitig och dokumenterat mitt arbete under året hade jag mycket att komma med och chefen verkade nöjd och stolt.

Sedan kom den där frågan som jag var beredd på:

Hur mycket tycker du skulle vara en rimlig löneförhöjning?

Självklart hade jag funderat ut svaret redan:

Med tanke på min prestation och utifrån det vi pratat om tycker jag att åtminstone 2000 kr högre månadslön skulle vara rimligt. Det tycker jag är en okej summa med tanke på hur jag ligger till idag inom min bransch.

Svaret kom även det rätt snabbt och, för mig, oväntat:

Det finns inte ens på kartan…

 

Vart tar jag vägen nu då?

Fick däremot motiveringen att ”potten” varit väldigt liten i år, men att den kommer bli högre nästa år.

Well, no sh*it?

 

Vad jag önskar är att mitt slit efter en högre lön någon gång skulle ge resultat, att hårt arbete lönar sig. Som det är nu känns det som att jag hade kunnat jobba dubbelt så hårt men fortfarande få likadan löneförhöjning.

 

Jag har funderat på att söka ett annat jobb. Problemet är väl att jag gärna skulle vilja veta vad andra företag erbjuder mig och hur får jag lättast reda på det?

Går jag igenom en hel anställningsprocess för att sedan tacka nej när väl kommer till själva löneförhandlingen? Det känns ju också lite fel tycker jag.

Samtidigt, vill företaget verkligen anställa mig så kanske de är beredda att lätta på plånboken?

När jag väl fått ett nytt jobberbjudande med en högre lön kan jag dessutom ställa ett ultimatum till min nya arbetsplats. Är ni inte villig att betala mig mer så går jag, och då även vara beredd att göra det ifall svaret blir nej.

 

Summering

Årets lönesamtal och löneförhöjning blev långt ifrån vad jag hoppats på.

Till saken hör att det jag får i utdelningar från min portfölj är bra mycket mer än löneförhöjningen. Så försöker jag tänka mitt upp i all frustration.

Utdelningarna växer också kraftigt med tiden och om några år kommer jag nog skratta åt att jag ens lagt ner energi på detta.

Har du haft ditt lönesamtal i år och hur gick det?

43
0
Kommentera gärna :)x
()
x