Årets första lön är i antågande och med det innebär det också min först sparkvot för 2022. Eller, någon lön har jag inte just nu utan snarare ett bidrag. Det var givetvis inte såhär jag ville kick-starta 2022 men vad gör man?

Till er som inte riktigt förstår vad jag menar så kan ni läsa det korta jag skrev om min sjukhusvistelse här:

Pengar har tappat sitt värde för mig

Såhär i efterhand är jag givetvis glad att jag sparade så pass mycket i början som jag gjort. Nu kan jag, trots en väldigt dålig ”lön”, låta utdelningarna ticka in och handla aktier av dessa i stället. I år strävar jag mot 75k i utdelningar.

På samma gång är det givetvis tråkigt att inte kunna skjuta in lika mycket som tidigare här och nu. Jag ser ett riktigt fint läge bland våra investmentbolag och har du pengar över efter månadens konsumtion så hade jag nog valt att fylla på här. Självklart är det absolut bästa att lägga undan till ditt sparande först och sedan leva på resten.

Inkomster

Som vanligt är det här lönen från föregående månad. Jag gjorde själv så rätt tidigt i min resa att jag sparar allt som blir över från lönen månaden innan Tipset är givetvis att spara först och sedan leva på resten. För mig har den andra taktiken funkat bra däremot.

Den lilla posten under Övrigt är för att jag krängde iväg en sak via Facebook. Det kommer nog bli mer sådant den dag jag kommer hem.

2018 skrev jag en artikel om att svensken i genomsnitt har prylar som ligger och skräpar för 30 000 kr i genomsnitt. Den siffran lär vara ännu högre idag.

 

Lön  18 123
Lön Extrajobb  0 kr
Bloggintäkter  10 898
Övrigt  200 kr
SUMMA  29 021 kr

Samtliga av inkomsterna är redovisade netto, d.v.s. efter avdragen skatt. Utdelningen räknar jag inte med under inkomster då denna återinvesteras direkt.

Sparande

När det kommer till sparandet blir det att mata in varenda krona till börsen. Som vanligt håller sig Lendify och Tessin extremt stabila i den här typen av klimat och jag väljer nu att lägga in det lilla krutet jag kan där det just nu lyser rött.

 

Såhär mycket blev kvar efter allt shoppande:

Avanza 15 500 kr
Lendify 0 kr
Tessin 0 kr
SUMMA 15 500 kr

 

Sparkvot

Räknat på ovanstående inkomster och sparande blir då sparkvoten…

%

Sparkvot

Så beräknar jag sparkvoten

Sparkvoten beräknar jag genom att ta det jag lyckas spara och dividera med samtliga intäkter (netto).

Den stora frågan är givetvis vad man ska räkna med i sparandet. Själv tar jag enbart med det jag sätter över till min portfölj och diverse andra investeringsalternativ som t.ex. Lendify. 

Jag kan tycka att ammortering till hus och CSN är helt okej att räkna med i sin sparkvot. Däremot tycker jag att det inte är ok att räkna det sparande som du gör till en utlandsresa som du och familjen tänkt åka på nästa halvår.

12
0
Kommentera gärna :)x
()
x