Regeringen och samarbetspartierna Centern och Liberalerna har idag, onsdag, lagt fram förslaget att slopa karensdagen från och med idag och en månad framåt. Frågan jag ställer mig, kommer inte människor utnyttja detta till bristningsgränsen? Vad sägs om en vecka ledigt?

– Vi kommer att lägga detta på riksdagens bord så snart det är möjligt, säger finansminister Magdalena Andersson på en pressträff.

Den här åtgärden anser man kommer minska risken för smittospridningen rejält. Själv tycker jag att det är ett bra förslag men kan ändå tycka att det har tagit lång tid innan detta genomförts. Så vitt jag vet har över 500 svenskar fått Corona bekräftat, och mörkertalet är stort.

Tidigare skrev jag om ändringen av karensdagen (numer karensavdraget). Tidigare kunde du jobba 6 timmar och sedan gå hem, då fick du bara 2 timmars löneavdrag och dessa 2 timmar räknades då som din karensdag. Det gäller inte länge, nu är det hela dagen som gäller oavsett om du jobbar 7,5 timmar.

 

Gäller slopad karensdag enbart om du har Corona?

Det här är en fråga som jag själv ställt mig. På sambo KTMs jobb kom cheferna in idag och meddelade att detta enbart gäller om du kan visa upp ett intyg att du har Corona i blodet (eller var nu eländet sätter sig).

Däremot har jag inte läst något om att det enbart ska gälla om du blivit smittad av Corona. På Twitter verkar folk vara eniga att det gäller oavsett vad du drabbas av. D.v.s. att inget läkarintyg krävs.

 

Kommer folk fuska?

Anledningen att jag tycker detta är bra är för att många yrkesgrupper har rätt dåliga löner. Bland annat vårdyrken lider av detta som jag skrev i inlägget om Så blir din pension För många är en karensdag förödande och innebär att man inte känner efter lika mycket utan tvingar sig till jobbet även om man inte är arbetsför. Från och med idag slipper man det, om du allt går igenom, vilket jag tror.

Frågan jag ställer mig är: kommer det inte bli galet många som fuskar?

Karensavdraget, eller karensdagen, gör att folk tänker efter en extra gång innan man är hemma. Det rör sig ändå om mycket pengar när du inte får en krona för första dagen du är sjuk. Nu blir det i stället 80% av lönen från första dagen.

Hur många är det inte som är less på sitt jobb och tänker att det vore kalas att ta en vecka “ledigt” och ändå bara få 20% avdrag för dessa dagar?

Bildresultat för sick meme

Det här blir ju extra intressant med tanke på att det inte var länge sedan vi hörde ett förslag om dubbel karensdag. Detta för att ytterligare minska på fuskandet.

På något vis ska det bli spännande att se vart det här tar vägen. Samtidigt tycker jag givetvis synd om de som blev sjuk igår då förslaget gäller idag och en månad framåt.

0 0 vote
Article Rating
29
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x