Jaha-ja, då har man varit sjuk igen. Med sjukdom kommer mycket filmtittande och tråkigt sängliggande men också en fet negativ siffra på lönen nästkommande månad. Jag kom att tänka på den här nya karensdagen som trätt i kraft och funderar på om det verkligen blev så bra trots allt...

 

Som ni vet så har karensdagen ersatts av något som heter karensavdrag. Själva syftet med detta är att göra det så rättvist som möjligt för alla och envar.

Enligt mig själv så är den största skillnaden att karensdagen (dagen med helt avdragen lön) blir fastställd redan innan. Tidigare har det varit så att om du blir sjuk kl 12 och går hem så får du bara halvt avdrag för den dagen. Efter det gäller ett avdrag på 80% resten av dagarna. Från och med 1 januari 2019 så får du helt avdrag för första dagen, oavsett om du inte jobbat alls, om du jobbat 2 timmer eller om du jobbat 6 timmar.

“Äntligen slipper man reta sig på alla myglare som går hem kl 14:00 på torsdagen och kommer tillbaks ett självbelåtet smajl på måndagen. Mer sånt här tack!” – okänd skribent på forum

Det här gynnar givetvis de som jobbar mycket natt och OB. Det nya systemet innebär att man inte förlorar inkomsten för den dagen man blir sjuk. I stället blir avdraget 20 procent av sjuklönen en genomsnittlig arbetsvecka.

Med andra ord – hade du jobbat galet mycket med en hel del OB den dagen du blir sjuk så blir avdraget fortfarande bara 20% av snittet den veckan.

Förlorarna blir givetvis de som jobbar 4 timmar och vid lunch får en kraftig magsjuka eller migränattack som gör att de tvingas gå hem. För dessa finns 2 alternativ:

  1. Bita ihop och jobba hela dagen
  2. Ta smällen och få 1/5 av den veckolönen som karensdag.

 

Jag ska vara ärlig och säga till er att det hänt att jag gått hem efter halva dagen. Men det är mest för att jag varit envis och känt på morgonen då jag varit lite krasslig att jag nog kan jobba trots allt. Sedan har jag vid lunch insett att det inte går så bra.

Tanken med det här inlägget var mest att påminna oss om att det här är verklighet idag och att det här gäller när man blir sjuk.

Förhoppningsvis kommer jag kunna hålla en hög sparkvot trots mitt sjukavdrag och komma ännu närmre miljonen 🙂

 

0 0 vote
Article Rating
34
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x