Att tänka på hur pengar kan frodas och växa tillsammans med hjälp av ränta-på-ränta effekten är en härlig tanke. Men självklart kan det bli väldigt påfrestande om du tänker på detta varje gång du köper den minsta lilla pinal. Ibland kan det däremot vara bra att göra precis detta vid vissa ekonomiska beslut.

Det finns allt för många som är experter på att bränna pengar som egentligen inte ger dig någon större nytta, nöje eller mervärde. Hur många gånger har man inte satt i sig en hel påse godis en fredagskväll för att sedan undra varför man egentligen gjorde så.

Eller som den där nya bilen som du köpte med lån för att du just där och då tyckte att det var så makalöst, för att några månader senare inte alls glädjas lika mycket varje gång du sätter dig framför ratten.

Nu ska det här inlägget inte handla om godis eller bilar, utan snarare om det garage jag precis hyrt.

 

Nytt garage

Jag och sambo KTM har stått i garage-kö sedan vi flyttade in i vår nya bostadsrätt för några år sedan. Känslan var givetvis enorm när vi för några veckor sedan fick samtalet om att vi äntligen fått garageplats!

Såhär blev skillnaden i kostnad för oss:

Garage: 200 kr / månad

Vanlig p-plats (tidigare kostnad): 60 kr/månad

Med enkel matte räknar vi då ut att det kommer bli 140 kr dyrare per månad. Självklart låter det som en fis i rymden. Enbart 140 kr per månad extra liksom? Det är ungefär lika mycket som mina aktier i Boston Pizza ger månadsvis. Eller bara några påsar ostkrosbågar som Ulla Andersson skulle sagt.

 

Inte hela sanningen

Räknar vi dock på ränta-på-ränta så inser vi att det snabbt ackumulerar. 140 kr på en månad blir 58.000 kr på 15 år och hela en halv miljon på 35 år om du investerar med 10% avkastning (ej räknat på ISK-skatten).

10% i årlig avkastning är inte heller någon magisk summa. Jag har de sista 3 åren legat på i snitt 13,73% årligen och då har börsen under denna period inte varit mirakulös på något vis.

 

Vad gav garaget i värde?

För att fatta mig kort skulle jag kunna rada upp de positiva och negativa delarna här:

+ Slipper supervarm bil

+ Slipper isig bil

+ Mer förvaringsutrymme

+ Mindre risk för stöld (trots att jag aldrig råkat ut för detta)

Längre väg att gå till bilen

Dyrare kostnad

Svårt att ta sig in/ut

Trångt som och jävligt som f*n

Extra nyckel att hålla reda på

Mer omständligt att ta bilen (kanske inte behöver vara en nackdel)

 

Med andra ord så är vi rätt irriterade på vårt garage redan nu. Det blir lite av ett projekt att ta sig in och ut ur garaget. Därigenom har vi nu funderat på att hyra en vanlig p-plats utöver garaget för att använda på sommaren specifikt. Ni hör ju hur det låter…

Fördelen är som sagt att vi får mer förvaringsutrymme och kan köpa ännu mer prylar som vi inte använder. Visste du förresten att genomsnittssvensken har oanvända prylar för 30.000 kr hemma?

Sensmoralen i den här sagan blir att komma ihåg att små ändringar kan ge stor effekt över tid. Se till att optimera era rörliga kostnader för dessa växer väldigt mycket med tiden. Fundera också över vilken glädje era månadsavgifter ni betalar ger er. Kanske sitter just du på ett Spotify abonnemang som knappt används…

Och till dig som tycker att det är för lite att spara några fjuttiga hundralappar per månad: kika på diagrammet med garaget så ändrar du troligtvis uppfattning 🙂

0 0 votes
Article Rating
23
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x