Efter det att Boston Pizza grundades i Alberta 1964 så har bolaget vuxit och är nu Canadas nr 1 snabbmatskedja (casual dining). I det här inlägget tar jag en återblick på bolaget för att se om det får vara kvar i min portfölj 2019.

 

  • Boston pizza fortsätter att dela ut 0,115 CAD/aktie utan höjning/sänkning
  • En attraktiv direktavkastning på 7,99%
  • En svagare ekonomi i Kanada gör att försäljningen hackar efter och att tillväxten därigenom avtagit

 

Länk till bolaget hos Avanza

Från botten då jag köpte sist har kursen stigit med ca 24%. Det ser ut som att vi är på väg till en mer positiv trend.

När allt rörde sig ner fick jag oftast frågor om varför men nu har dessa frågor mer eller mindre avtagit. Dock är det värt att inse att kursen på 1 års sikt har rört sig ner.  

Visste du?

Boston Pizza delar ut pengar varje månad till aktieägarna. Hos Avanza brukar den trilla in den 1:a eller den 2:a varje månad.  Tänk på att källskatt tillkommer med 15%.

Snabb fakta

Kurs: 17,56 CAD

Direktavkastning: 7,99%

Utdelningsfrekvens: Månadsvis

Utdelningsandel 2018: 103,3% 

Genomsnittlig årlig avkastning sedan 2002: 12%

 

Hög direktavkastning och utdelningsandel

I min portfölj försöker jag blanda mellan högre utdelare och bolag som tenderar att öka sin utdelning. Den sistnämnda (d.v.s. bolag med utdelningstillväxt) prioriterar jag givetvis mest. 

På något sätt kanske Boston P liknas vid en preferensaktie då utdelningen varit stabil på 0,115CAD per månad sedan 2015.

Dessutom ser det ut som att det kan ta ett tag till innan det att utdelningen höjs. Man har höjt utdelningen vid 5 tillfällen sedan 2011.

Bolaget har som mål att dela ut 100% och enligt diagrammet nedan kan man se att det varit rätt stabilt.

 

 

Tidigare har man kunnat hålla en utdelningsandel med 100% och ändå lyckats höja utdelningen lite då och då. Med över 100% lämnas det få marginaler till misslyckanden framöver. En nackdel, helt klart.

Problem med tillväxten

Den stora käppen i hjulet är provinsen Alberta i Kanada där hela 112 av Boston Pizzas 396 restauranger ligger. 28,3% med andra ord.

Ekonomin i Alberta har varit väldigt svag sedan 2016 då energimarknaden fick sig en smocka. Går ekonomin starkt så tenderar fler att äta ute medan man i en svagare ekonomi kanske nöjer sig med köttbullar och pasta hemma.

Vad jag har läst ser det inte så ljust ut för kommande 2019 heller, men det återstår givetvis att se.

Faktum är att detta påverkat försäljningen på existerande restauranger så pass mycket att vinsten i stort sett stått stilla. Därav blir det svårt med utdelningshöjningar.

Här är en jättebra video från en kvinna som undrar vad hon ska göra:

 

Summering / slutsats

Boston Pizza utgör just nu mitt 4:e största innehav i min utländska portfölj (KF).

Jag köpte in mig när kursen stod lite lägre men avvaktar nu då jag tycker att bolaget uppnått en relativt fin storlek i portföljen tills vidare.

Via innehavet får jag ca 140 kr per månad efter avdragen källskatt. Ett mål var att få en pizza per månad i form av utdelning från bolaget och det har jag uppnått. Nu siktar jag på en familjepizza.

Boston Pizza har tidigare gjort många rätt och det är svårt att själva påverka ekonomin i en provins. Jag tror människor kommer ha mindre tid till att laga mat i framtiden och därför äta mer ute. Boston kommer vara en stark spelare i den framtiden.

Gillar du månadsvis utdelning och är sugen på ett bättre kassaflöde kan Boston vara ett bra alternativ. Räkna dock inte med någon kursdubblare. Ha detta som ett komplement i din portfölj.