Vad är det som människor inte är beredda att tumma på trots att ekonomin vänder ner? Läkemedel och dagligvaror samt hyror till fastighetsägarna är givna faktorer. Det har även visat sig hur försäljning av tobak och godis faktiskt kan öka i svåra lägen. Men hur är det med barnsparandet? Har folk börjat tumma på detta nu när många möter sömmen i plånboken?
Jag glömde även ta upp Försäkringar som en relativt stark sektor när pengarna börjar sina. Många kanske ser över sina försäkringar, men att helt stå utan skydd är ingen trevlig tanke för de allra flesta. Som exempel har mitt nya bolag Solid Försäkring gått väldigt bra sedan räntorna började höjas.
Ett bra spartips är att dra ner på vissa försäkringar och i stället lägga undan egna slantar som en buffert till dessa ändamål. Då kan pengarna jobba åt dig i exempelvis räntefonder fram till den dagen du behöver dem. Troligtvis kommer du aldrig behöva dem…
Så påverkas barnsparande
Fondbolagens förening har nyligen varit och grävt i svenska hushållens barnsparande tillsammans med Kantar Sifo Prospera.
Förbluffande nog så har inte den sämre ekonomin slagit lika hårt här som många kanske tror. 85% uppger nämligen att man på ett eller annat sätt sparar till sitt barn, förhoppningsvis med ett längre perspektiv. Det här är en minskning från 90% år 2022 innan ekonomin blev sämre.
Då räknar man med alla typer av sparande som jag förstår, även när du sätter över kronor på ett vanligt hederligt sparkonto (ingen som läser min blogg gör nog det)
Även om antalet som faktiskt sparar minskat så säger 12% att man börjat spara ett större belopp under året till barnen. Väldigt få går dock över 2000 kr per barn och månad och majoriteten ligger på 1 kr – 500 lappen utifrån undersökningen. Men ja, för de allra flesta är 2000 kr väldigt mycket att lägga i ett sparande varje månad.
Belopp, per barn | Andel |
---|---|
1-499 kr | 35% |
500-999 kr | 32% |
1000-1999 kr | 29% |
2000-2999 kr | 2% |
3000-3999 kr | 1% |
4000 kr eller mer | 0% |
Vet ej | 1% |
Tydligen är det visat sig att regeringen skattelättnad på ISK och KF varit positiv till barnsparandet. En av tio säger att man kommer börja spara mer tack vare lättnaden. Sedan kan åtminstone jag tycka att skatten inte borde vara ett hinder för barnsparande. I början när portföljen inte ens nått en halv miljon så är det rätt liten skatt.
En sak undersökningen inte tar upp är ifall det är mamman eller pappan som styr skutan för barnens sparande. Hos familjen KTM är det i alla fall jag då frun är rätt ointresserad tyvärr. Själv pumpar jag in deras pengar i investmentbolag som är mitt bästa alternativ till framgång.
Enligt undersökningen ser vi att 64% av männen väljer aktiefonder till sina barn och bland kvinnorna väljer 31% den typen av fonder. De allra flesta kör väl något alternativ som storbankerna erbjuder kan jag tänka mig. Det känns tryggast så. Vad det sedan innebär för avgifter i slutändan vill jag nog inte veta. Men banken ska ha sitt också.
Undersökningen har visat att 70% sparar i fonder där aktie- och blandfonder* är det populäraste valet. Det gläder mig att större delen inte sätter in pengarna rakt in på bankkontot.
*Blandfonder är fonder som placerar i både aktier och räntebärande värdepapper.
Dagens Industri hade faktiskt en rätt intressant artikel där man tog upp skillnaden mellan indexfonder och aktiefonder. Där vet vi sedan tidigare att indexfonder har lägre avgifter än aktiefonder som är mer aktivt förvaltade.
I deras genomgång kikade man på Stockholmsbörsens breda index, SIXRX från 2010 och framåt. Detta har presterat 413%, eller ett CAGR på 11,5%. Tyvärr är det svårt att investera i ett så brett index som följer hela Stockholmsbörsen.
Kikar vi på snittet bland svenska indexfondsparare så har man gjort 369% under samma period, alltså 10,9% årligen i snitt. Det är sämre än Stockholmsbörsen i sin helhet.
Mest anmärkningsvärt är däremot att de som sparat i mer aktivt förvaltade fonder (aktiefonder) lyckats sämst. Här är avkastningen enbart 288% om vi även räknar med avgifterna sedan 2010. Då har man tagit bort premiepensionsplaceringar i kalkylen.
Vi sparar 1000 kr i månaden till barnen. Inte i deras eget namn, utan på ett ISK jag har kontroll över. När året summeras och om det finns pengar över i ”latjolajban-kassan”, puttar vi in några tusen till. Allt i billiga indexfinder – jag orkar bara ha koll på en aktieportfölj, och det är fruns och min pensionsportfölj, så barnens sparande blir minimum-effort. Jag balanserar om nån gång om året – sålde en del USA-fonder vid nyår och köpte Europa och småbolag istället. Jag tycker man ska spara till barnen. Jag har fått noll från mina föräldrar och det är… Läs mer »
Gör som du fast på ett KF med barnet/barnen som förmånstagare ifall något händer.
Exakt som jag med andra ord!
Vill du inte ha frun som förmånstagare om något händer?
”Jag balanserar om nån gång om året – sålde en del USA-fonder vid nyår och köpte Europa och småbolag istället.”
Väldigt stiligt. Du har inte lust att låna ut din kristallkula några år? 😉
Fick större delen av körkortet av mina föräldrar och det är nog mer än många får. Däremot hade det givetvis varit en fördel om de började spara tidigt men fond- och aktiesparande var inte fullt så utbrett som det är idag.
Haha! Jag insåg så fort Elon och Trump började härja att det skulle bli skakigt. Så sålde av lite. Men Europa och småbolag har inte riktigt tagit fart ännu, så det är för tidigt att säga om det var rätt drag i längden. 😉
Är väldigt kluven till att spara till mitt barn i eget namn nu när ISK är skattefritt upp till 300k. I dagsläget har jag valt att investera till mitt/mina barn på ett KF konto med mitt första (och idag enda) barn som förmånstagare om jag skulle gå bort. Anledningen till detta är att jag själv kan bestämma om barnet är moget att ta emot pengarna, eller om det är en ”kassa” jag kan hjälpa till med vid behov under barnets vuxna liv om jag känner att den fullt ut inte kan ta till vara på pengarna. Andra anledningen till att… Läs mer »
Som jag förstått är KF det allra vanligaste alternativet med just den anledning som du beskriver.
Tycker du tänker oerhört klokt!
Intressant att det fortfarande är vanligast att spara 500 kr/mån (eller strax under) till barnen. Den summan har nämnts i många år, ja ända sedan sekelskiftet. Och jag trodde att det skulle öka en del genom de ”goda” åren. Annars är det ju vanligt att spara 1250 kr/mån, men detta sparande kanske tas ut med jämna mellanrum till terminskostnader för fritidsaktiviteter, vinterkläder, resor till mormor mm. Annars så är min spaning att kvinnor oftare har olika sparkonton till andra än sig själv, tex ett barnspar, ett för resor, ett för hemmet, ett för transport mm. Sen kanske de har ett… Läs mer »
Håller med dig till fullo och har känt samma sak. Vissa saker stannar ungefär där de är. Barnsparande, barnbidrag och vinstsumman i Robinson 😀
500kr i månaden i en indexfond kan ju ge i snitt 350tkr efter 25 år. Det räcker oftast för kontantinsats till en etta. Det är ju inte meningen att ungen ska ha flera miljoner när hen flyttar hemifrån, lite får väl ungen jobba själv.
Jag anser att man inte skall spara pengar till sina barn utan man skall lära dom om pengar och sparade och pengars värde.Man värdesätter pengar på ett annat sätt om man har fått arbeta och sparar ihop pengar själv istället för att få de som en gåva från sina föräldrar.I och för sig så förstår jag att man som förälder vill ge sina barn bättre förutsättningar i livet än andra genom att spara pengar till dom, men det kan bli tvärtom att de tar för givet att föräldrarna alltid finns och kan hjälpa till med pengar om/när det behövs.För egen… Läs mer »
Håller med dig Peter
Jag har tagit lärdom av personer i min omgivning. Alla som har barn har mer eller mindre problem. Man är orolig hur det ska gå för dom. Gå dom med i gäng. Skaffa själva barn för tidigt. Om man har barn som börjar jobba när man är i 30 års åldern verkar det inte så kul. Jag började jobba redan som 15 åring, har aldrig frågat efter pengar från mina föräldrar någon gång. Jag har alltid jobbat hårt och gör det även idag. Nu är jag över 40, jag jobbar ändå fast jag kan leva på mina utdelningar. Har inga… Läs mer »
Ska barnen ha en chans att ta sig in på bostadsmarknaden kommer de behöva hjälp. Min fru och jag fick ingen hjälp av våra föräldrar och det har varit jääävligt tufft att behöva köpa in sig när man behöver rum för hela familjen. Vi sparar år barnen, inte för att vi kommer kunna lösa deras insats behov, men vi vill kunna hjälpa dem.
Det enda behöver väl inte utesluta det andra tänker jag. Skulle jag behöva välja en av vägarna är inspiration och kunskapsspridning nummer ett som du säger. Däremot är det bra att spara för att praktiskt kunna visa barnen hur det faktiskt går till.
Lyckades lära min systerson investera nu när han är 20+. Fantastiskt kul att lära och inspirera på det viset. Nu följer han mina fotspår men väljer innehav själv 🙂
Det fungerade väl när man fick boende genom att säga ”hej jag behöver bostad”. Idag måste man nästan ha kontantinsats för att komma hemifrån och få en någorlunda bra start på livet. Vem vill ha sina ungar hemma tills att de är 30?