Vad är det som människor inte är beredda att tumma på trots att ekonomin vänder ner? Läkemedel och dagligvaror samt hyror till fastighetsägarna är givna faktorer. Det har även visat sig hur försäljning av tobak och godis faktiskt kan öka i svåra lägen. Men hur är det med barnsparandet? Har folk börjat tumma på detta nu när många möter sömmen i plånboken?

 

Jag glömde även ta upp Försäkringar som en relativt stark sektor när pengarna börjar sina. Många kanske ser över sina försäkringar, men att helt stå utan skydd är ingen trevlig tanke för de allra flesta. Som exempel har mitt nya bolag Solid Försäkring gått väldigt bra sedan räntorna började höjas.

Ett bra spartips är att dra ner på vissa försäkringar och i stället lägga undan egna slantar som en buffert till dessa ändamål. Då kan pengarna jobba åt dig i exempelvis räntefonder fram till den dagen du behöver dem. Troligtvis kommer du aldrig behöva dem…

 

Så påverkas barnsparande

Fondbolagens förening har nyligen varit och grävt i svenska hushållens barnsparande tillsammans med Kantar Sifo Prospera.

Förbluffande nog så har inte den sämre ekonomin slagit lika hårt här som många kanske tror. 85% uppger nämligen att man på ett eller annat sätt sparar till sitt barn, förhoppningsvis med ett längre perspektiv. Det här är en minskning från 90% år 2022 innan ekonomin blev sämre.

Då räknar man med alla typer av sparande som jag förstår, även när du sätter över kronor på ett vanligt hederligt sparkonto (ingen som läser min blogg gör nog det)

Även om antalet som faktiskt sparar minskat så säger 12% att man börjat spara ett större belopp under året till barnen. Väldigt få går dock över 2000 kr per barn och månad och majoriteten ligger på 1 kr – 500 lappen utifrån undersökningen. Men ja, för de allra flesta är 2000 kr väldigt mycket att lägga i ett sparande varje månad.

 

Belopp, per barn Andel
1-499 kr 35%
500-999 kr 32%
1000-1999 kr 29%
2000-2999 kr 2%
3000-3999 kr 1%
4000 kr eller mer 0%
Vet ej 1%

 

Tydligen är det visat sig att regeringen skattelättnad på ISK och KF varit positiv till barnsparandet. En av tio säger att man kommer börja spara mer tack vare lättnaden. Sedan kan åtminstone jag tycka att skatten inte borde vara ett hinder för barnsparande. I början när portföljen inte ens nått en halv miljon så är det rätt liten skatt.

Skattefritt upp till 300 000 kr – gäller det för alla?

 

En sak undersökningen inte tar upp är ifall det är mamman eller pappan som styr skutan för barnens sparande. Hos familjen KTM är det i alla fall jag då frun är rätt ointresserad tyvärr. Själv pumpar jag in deras pengar i investmentbolag som är mitt bästa alternativ till framgång.

Enligt undersökningen ser vi att 64% av männen väljer aktiefonder till sina barn och bland kvinnorna väljer 31% den typen av fonder. De allra flesta kör väl något alternativ som storbankerna erbjuder kan jag tänka mig. Det känns tryggast så. Vad det sedan innebär för avgifter i slutändan vill jag nog inte veta. Men banken ska ha sitt också.

Undersökningen har visat att 70% sparar i fonder där aktie- och blandfonder* är det populäraste valet. Det gläder mig att större delen inte sätter in pengarna rakt in på bankkontot.

*Blandfonder är fonder som placerar i både aktier och räntebärande värdepapper.

 

Dagens Industri hade faktiskt en rätt intressant artikel där man tog upp skillnaden mellan indexfonder och aktiefonder. Där vet vi sedan tidigare att indexfonder har lägre avgifter än aktiefonder som är mer aktivt förvaltade.

I deras genomgång kikade man på Stockholmsbörsens breda index, SIXRX från 2010 och framåt. Detta har presterat 413%, eller ett CAGR på 11,5%. Tyvärr är det svårt att investera i ett så brett index som följer hela Stockholmsbörsen.

Kikar vi på snittet bland svenska indexfondsparare så har man gjort 369% under samma period, alltså 10,9% årligen i snitt. Det är sämre än Stockholmsbörsen i sin helhet.

Mest anmärkningsvärt är däremot att de som sparat i mer aktivt förvaltade fonder (aktiefonder) lyckats sämst. Här är avkastningen enbart 288% om vi även räknar med avgifterna sedan 2010. Då har man tagit bort premiepensionsplaceringar i kalkylen.

 

Bild från Di.se

 

17
0
Kommentera gärna :)x
()
x